Cinque Terre - Templomok

Templomok és oratóriumok

Riomaggiore

San Giovanni Battista (Keresztelő Szent János) templom

A templom 1340-ben épült, de homlokzatát 1870-ben neogótikus stílusban újjáépítették. Érdemes megszemlélni a két gótikus ajtót, a rózsaablakot, a szép fa feszületet, valamint az 1851-ből származó orgonát. A templom előtti térről szép kilátás nyílik a falura.

Templom - Riomaggiore

San Rocco kápolna

A kápolna a vár mellett található. A 15. században építették a falut sújtó pestisjárvány emlékére.

Manarola

San Lorenzo (Szent Lőrinc templom)

A templom 1338-ban épült, homlokzata gótikus, szép rózsaablakkal, belseje barokk. A homlokzaton látható dombormű Szent Lőrinc mártírságát örökítette meg. A 15. századi szárnyas oltárképen Szent Lőrinc látható Szent Antal és Szent Bernát között. A templom a falu felső részén található. Ugyanazon a téren egy 14. századi oratórium és egy 13. századi óratorony is áll.

Templom - Manarola

Corniglia

San Pietro (Szent Péter) templom

A templom 1334-ben épült egy 11. századi kápolna helyén, és a liguriai gótika egyik legérdekesebb műemléke. A homlokzaton található rózsaablak carrarai fehér márványból készült, közepén egy szarvast láthatunk, ami Corniglia ősi jelképe. A barokk belső érdekessége egy 12. századi keresztelőmedence és egy sokszárnyú oltárkép.

Santa Caterina (Szent Katalin) Disciplinátum Oratóriuma

A 18. századi műemlék a Largo Taragio térre néz. Az Oratórium mögül szép kilátást élvezhetünk.

Vernazza

Santa Margarita d'Antiochia (Antióchiai Szent Margit) templom

A főtéren található templom 1318-ban épült ligúriai gótikus stílusban, egy 11. századi templom helyén. Harangtornya 40 m magas és nyolcszögletű. Óriási élmény volt, amikor egy szabadtéri művészeti fesztiválon kötelet feszítettek ki a harangtorony és egy, az ellenkező oldalon felépített mesterséges torony között, és a kikötő felett, szédítő magasságban sétált végig egy kötéltáncos. A show részeként még a harangtorony is "kigyulladt".

Templom - Vernazza

Monterosso

A Kapucínusok apátsága és a San Francesco (Szent Ferenc) templom

Az apátság a templommal a Szent Kristóf hegyen emelkedik. 1619-ben épült, az évszázadok során működött kórházként és raktárépületként is, de végül visszakerült jogos tulajdonosaihoz. A templomban többek között láthatjuk Van Dyck festményét, a Keresztre feszítést is. A templom mellett a kastély romjai ma már a temető részét képzik.

Templom - Monterosso

San Giovanni Battista (Keresztelő Szent János) templom

Az óvárosban található templom a 13. században épült, és a ligúriai gótikus építészet csodálatos példája. Gyönyörű homlokzata fehér márványból és zöld szerpentin kőből készült. Harangtornya régen a védelmi rendszer része volt, és őrtoronyként szolgált. A barokk oltár 1744-ből való.

Confraternita dei Neri (A Feketék Testvérülete) oratórium

A 16. századi, barokk stílusú Confraternita dei Neri oratórium ugyanazon a téren található, ahol a Keresztelő Szent János templom is.

Confraternita dei Bianchi, Santa Croce (A Fehérek Testvérülete, Szent Kereszt) oratórium

Szintén Monterosso óvárosában, a Keresztelő Szent János templom mögött található a Confraternita dei Bianchi, Santa Croce oratórium. Tehát pár lépésen belül három érdekes látnivalót is megnézhetünk.

Portovenere

San Pietro (Szent Péter) templom

A fekete-fehér csíkos templom 1277-ben épült genovai gótikus stílusban. Helyén eredetileg egy Vénusznak szentelt templom állt. Vénusz olaszul Venere, a Porto pedig kikötőt jelent, innen ered tehát a város neve. A templom mellett román stílusú árkádsort találhatunk, csodálatos kilátással a Cinque Terre felé.

San Lorenzo (Szent Lőrinc) templom

A templom a 12. században épült, román stílusban. Az épület sajnos sokszor komolyan megsérült az évszázadok során, így többször is újjá kellett építeni.

Levanto

Sant Andrea templom

A 13. századi templom a liguriai gótikus építészet szép példája. Homlokzata fekete-fehér csíkos, melyet fehér márványból készült rózsaablak díszít.