Cinque Terre - Szardella

Szardella

A monterossói szardella Olaszország-szerte híres, a helyi halászok pedig évszázadok óta a szardella halászat komoly szakértői. Nagyon jól ismerik a tengert a Cinque Terre falvai körül és okosan használják a hagyományos módszereket.

Gasztronómia - Szardella

A szardellát éjszaka, sötétben, lámpás módszerrel halásszák. A megfelelően felszerelt csónakok a lehető legjobb helyen, egymáshoz képest adott pozícióban helyezkednek el. A tengert megvilágítják a lámpával, a fény odavonzza a halakat, a halászok pedig bekerítik őket a hálóikkal. A legalkalmasabb időszak a tavasz vége és a nyár eleje, ilyenkor ugyanis hemzsegnek a tengerben a 10-12 cm hosszú halacskák.

A szardellát nagy hordókban, sóban tartósítják.

A monterossói szardella sózó központban (a Városháza mögött - Via Servano 2-4.) megnézhetjük, hogy a lányok milyen ügyesen távolítják el a fejet, a belső részeket és a gerincet. Kis kóstolót is kapunk, na meg információt arról, hogyan kerül a szardella a Ligur-tengerből a tányérunkra. (Sajnos a központ jelenleg zárva van.)

Gasztronómia - Szardella

Bár erőteljes ízét nem mindenki szereti, egy biztos, a szardella az itteni konyha egyik sztárja. Nagyon finom megsütve, megtöltve, fokhagymával, citrommal, paradicsommal, na és persze pastán és pizzán is.

Aki szeretne még többet megtudni, az egy rövid videón megnézheti, hogyan tisztítják és sózzák a nemzeti park lányai a szardellát.
Olasz gasztrotúra: hogyan kerül a szardella a tengerből a tányérunkra?