Cinque Terre - Történelem

Egy kis történelem

Történelem

A mai Liguria területén már a bronzkorban is éltek emberek, ezt csont- és szerszám leletek bizonyítják.

A stratégiailag fontos partszakasz sokáig a Római Birodalom része volt, majd a 9. században a szaracénok foglalták el, lerombolva a környező kis településeket. Az itt élők felmenekültek a hegyekbe.

A 11. században az Obertengo toszkán uralkodócsalád került hatalomra miután elűzték a szaracénokat, a hegyekben élő törzsek pedig újra lehúzódtak a tenger mellé, és felépítették első házaikat. Az erdős, sziklás domboldalakon embertelen munkával terméskő falakat építettek, teraszokat alakítottak ki és szőlőt ültettek. A környék továbbra is folyamatos támadásoknak volt kitéve, mivel a kalózok, valamint a Nyugat- és Észak-Európából érkező barbárok számára is vonzó célpont volt. A falvak őrtornyaiból folyamatosan figyelték az ellenséges hajókat. Mindeközben elindult a tengeri kereskedelem.

A 12. században a terület a Genovai Köztársaság része lett. Ekkoriban Genovába 2 napi vitorlázással lehetett eljutni. A partvidék ekkor már messze földön híres volt kitűnő boráról.

Az 1400-as években elkezdték használni a "Cinque Terre" nevet.

A 16. században újabb szörnyű kalóztámadások érték a Ligur-tengerpartot. Szerencsére a Cinque Terre falvai erős védelmi rendszerrel rendelkeztek, így sikeresen ellenálltak.

A 17. században egy óriási vihar tönkretette a termést, a falvaknak Genova segítségére volt szüksége. A természeti katasztrófák hatására mindig csökkent a terület népessége.

Az 1800-as évek közepén a bor piac újra magához tért, újabb és újabb területeket vontak be a szőlőtermesztésbe.

1870-ben befejeződött Olaszország egyesítése, egyre több vasútvonal épült. A Genova és Róma közötti tengerparti vonal a Cinque Terre területén is áthaladt. A falvakat így már nem csak a tengeren keresztül lehetett megközelíteni. Az 1960-as években elkészült a kanyargós hegyi út is, amelyről ma lélegzetelállító kilátást élvezhetünk a falvakra és a tengerre.

Az 1970-es évek végén egy amerikai utazót elvarázsolt az öt csendes, eldugott kis falu, és rajongva írt útikönyveiben a Cinque Terréről. Azóta évről évre egyre több turista élvezi a helyiek vendégszeretetét.

1997 óta a Cinque Terre az UNESCO Világörökség része.

1999-ben megalakult a Cinque Terre Nemzeti Park.

A falvak megmaradt őrtornyaiból ma már csak a közelgő kirándulóhajókat tarthatjuk szemmel, kalózok nélkül! Genovába pedig 2 órás vonatozással lehet eljutni.