Cinque Terre - Fesztiválok

Fesztiválok, nemzeti ünnepek

Az olaszok imádnak bulizni, ezért mindig találnak rá valami alkalmat. Megünneplik a szardellát, a padlizsánt, a paradicsomot, a citromot, az összes szentet, a kalózokat... Így aztán szinte minden hónapra esik egy jó kis FESTA (fesztivál, mulatság), ahol összegyűlik a falu apraja-nagyja, lehet enni, inni, táncolni, pletykálni, tűzijátékot nézni. A vallási ünnepek esetén természetesen a mise és a körmenet is a FESTA fontos része.

Ez alól a Cinque Terre sem kivétel, tavasztól őszig minden hónapra több rendezvény is jut. Ezeknek általában fantasztikus a hangulata, így érdemes úgy szervezni a nyaralást, hogy részt vehessünk legalább egy helyi mulatságon.

Január

Manarola – Betlehem

Manarolába télen is érdemes ellátogatni, mivel a karácsonyi időszak idejére Mario Andreoli egy hatalmas betlehemmé változtatja a manarolai domboldalt. A teraszokon minden évben másképp helyezi el a 300 életnagyságú figurát, melyeket újrahasznosított anyagokból készít. A látvány természetesen este, kivilágítva a legszebb. A világ legnagyobb betleheme december 8-tól január végéig látható. Más jeleneteket és figurákat világítanak ki augusztus 10-én, San Lorenzo ünnepén, illetve Húsvétkor, a fotón ez utóbbi látható. Tudok olyan szobákat és apartmanokat foglalni, ahonnan fantasztikus a kilátás a betlehemre.

Manarola - Betlehem

Január 6. – La Befana

A Befana az olasz néphagyomány Mikuláshoz hasonló alakja, egy boszorkányszerű, kedves öreg néni, nagy orral. Régi, foltozott kabátot és fekete kendőt visel, nagy zsákja pedig ajándékokkal és édességgel van tele. Seprőn repkedve közlekedik, és január 6 éjjelén Olaszország összes gyerekét végiglátogatja. A házakba a kéményen keresztül jut be, az ajándékokat pedig a régi, kiakasztott zoknikba teszi. A hagyomány szerint ajándékot csak a jó gyerekek kapnak, a rossz gyerekeknek csupán faszén jut, ez a virgács olaszországi megfelelője. Ezt manapság szénre hasonlító cukorka helyettesíti, és általában minden zokniban van egy-két darab.

Április

Április 25. – A felszabadulás napja

Ezen a napon ünneplik Olaszország felszabadulását, a II. világháború végét.

Május

Május 1. – A munka ünnepe

Az olaszok is nagy utcai felvonulásokkal ünnepelnek, ilyenkor a politikai pártok is utcára vonulnak.

Körmenet

Monterosso – Sagra dei limoni

A monterossói Citrom fesztivált május vége felé, hétvégén tartják. A helyiek különböző versenyeken vesznek részt, eldől például, hogy az adott évben kinek a kertjében termett a legnagyobb citrom, vagy ki tud a legügyesebben citrusféléből szobrot faragni. Természetesen számos citromból készült finomságot is megkóstolhatunk, például a limoncinót.

Monterosso - Citrom fesztivál

Június

Június 2. – A köztársaság napja

1946. június 2-án az olaszok egy népszavazás során úgy döntöttek, hogy véget vetnek a monarchiának és kikiáltják a köztársaságot. (Azért nem szerették a monarchiát, mert a király támogatta Mussolinit.) Az utolsó király, Umberto II. és családja elmenekült az országból.

Monterosso – Corpus Christi

A Pünkösd utáni második vasárnap délutánján gyönyörűen feldíszítik Monterosso óvárosának pici utcáit, ehhez rengeteg virágot és virágszirmot használnak fel. Este aztán itt vonul végig a körmenet.

Olaszországban minden településnek van védőszentje. A védőszent napját szinte mindenhol megünneplik, körmenettel, zenével, tánccal, evéssel, ivással, tűzijátékkal.

Június 24. – Riomaggiore – A védőszent, Keresztelő Szent János (San Giovanni Battista) ünnepe

Június 24. emellett a nyári napforduló ünnepe is.

Június 24. – Monterosso – A védőszent, Keresztelő Szent János (San Giovanni Battista) ünnepe

Monterossóban sok-sok szardellás finomsággal és tűzijátékkal ünnepelnek.

Június 29. – Corniglia – A védőszentek, Szent Péter és Pál (San Pietro e Paolo) ünnepe

Ezen a napon minden évben elkészül a hatalmas "Fieschi torta", melyet a fesztivál résztvevői Corniglia főterén fogyasztanak el.

Július

Július 20. – Vernazza – A védőszent, Szent Margit (Santa Margarita) ünnepe

Vernazzában esti körmenettel ünneplik meg a védőszentet, mely a térről indul és a falu szélén ér véget.

Július 24-25. – Levanto – Festa del Mare – A védőszent, Szent Jakab (San Giacomo) és a tenger ünnepe

A 2 napos fesztivál fénypontja, amikor óriási, kb. 100 kilós kereszteket visznek végig a városon. A körmenet elején a szent szobrát láthatjuk. A kereszteket nagyon erős emberek cipelik, folyamatosan váltják egymást. Ez egyébként nagy megtiszteltetést jelent számukra, minden valamirevaló helyi legény szeretne részt venni a menetben életében legalább egyszer. Amikor mindenki leér a tengerpartra, sok ezer mécsest úsztatnak a tengeren, ami fantasztikus látvány. A napot itt is tűzijáték zárja, amit a tengerparti nyugágyakban ücsörögve nézhetünk végig.

Levanto - fesztivál

Augusztus

Augusztus 10. – Manarola – A védőszent, Szent Lőrinc (San Lorenzo) ünnepe

Augusztus 10. – Manarola – A védőszent, Szent Lőrinc (San Lorenzo) ünnepe

San Lorenzo ünnepén megcsodálhatjuk a manarolai körmenetet, valamint megnézhetjük, hogy áldják meg a tengert. Ezen a napon minden évben számos festő érkezik ide, hogy a falvakban és a gyalogösvényen fessen. A hagyomány szerint ezen az éjszakán figyelni kell a nyári égboltot, és ha hullócsillagot látunk, kívánhatunk valamit. A hullócsillagok a legenda szerint Szent Lőrinc könnycseppjei.

Manarola - fesztivál

Augusztus 15. – Ferragosto

Szerintem a legfontosabb olasz ünnep. Már a római korban is létezett, eredetileg a nyári mezőgazdasági munkák befejezéséhez kapcsolható. A keresztény időktől szintén erre a napra esik Nagyboldogasszony ünnepe. Az olaszok általában ilyenkor kezdik meg nyári szabadságukat, mely az iskolakezdésig, nagyjából szeptember közepéig tart. Ezt a napot országszerte óriási fesztiválokkal, felvonulásokkal, tűzijátékokkal ünneplik meg.

Augusztus 17. – Portovenere – Festa della Madonna Bianca

Aki csak teheti, menjen el Portovenerébe augusztus 17-én. Ez ugyanis a Festa della Madonna Bianca napja, ami a kedvenc fesztiválom a környéken. Este a sziklákat és a Szent Péter templomot sok száz hatalmas mécsessel világítják ki, egészen lenyűgöző látvány!

Portovenere - Festa della Madonna Bianca

Augusztus – Vernazza – Festa dei Pirati

A Kalóz fesztiválon azt ünneplik meg, hogy évszázadokkal ezelőtt sikeresen megvédték Vernazzát a szaracénok támadásaitól. A fesztiválnak igazából nincs pontos dátuma, de az biztos, hogy valamikor nyáron tartják.

Szeptember

Szüret

A Cinque Terre domboldalain általában szeptember közepén kezdődik a szüret, de ez persze időjárásfüggő.

Szüret

Monterosso – Szardella és olíva fesztivál

Ezt a gasztronómiai fesztivált minden év szeptemberében megtartják. Az érdeklődés középpontjában természetesen a szardellából készült helyi specialitások állnak.

Szardella fesztivál

November

Olívaszüret

November az olívaszüret hónapja. Ilyenkor szétterítik a színes hálókat a fák alatt, és általában kézzel szedik az olajbogyót. Innen a sajtoló üzembe viszik a termést, és már csoroghat is az aranyszínű extra vergine. További érdekességek az olívaszüretről itt olvashatók.

Olívaszüret

December

A fent említett manarolai betlehem december 8-tól látható. Ezen a napon egy kisebb ünnepség és tűzijáték kíséretében gyúlnak ki a betlehem fényei.