Cinque Terre - Kerékpározás

Kerékpározás

Gyakran kapom ezt a kérdést: "Vigyünk kerékpárt a Cinque Terre falvaiba?" A rövid válaszom: "ne". A hosszabb válaszom: "talán, attól függ". Ha Riomaggiore, Manarola, Corniglia vagy Vernazza faluban szállunk meg, akkor nem javaslom. Ezek a falvak tele vannak meredek utcákkal és lépcsősorokkal, egyáltalán nem ideális terepek a bicajozásra. Ha mindenképpen magunkkal kell vinnünk a kerékpárt, mert például előtte vagy utána Toszkánába vagy a Garda-tóhoz megyünk bicajozni, akkor nagyon fontos, hogy olyan szállást válasszunk, ami nem annak a 100 lépcsőnek a tetején van, és ahol a tulajdonos megengedi, hogy a szobában vagy az apartmanban tároljuk a bicikliket. Szükség esetén tudok segíteni ilyen szállást találni. Ha Monterossóban vagy Levantóban szállunk meg, a helyzet jobb, ezekben a falvakban ugyanis több a sík terep, és a helyiek is gyakran kerékpárral járnak.

Kerékpározás

A környéken elsősorban túrázni érdemes, de ha remek formában vagyunk és nem rettenünk vissza a hosszú emelkedőktől sem, akkor kerékpározhatunk is, például a Cinque Terre falvak feletti országúton. A mountain bike szerelmesei is találnak itt izgalmas útvonalakat, erről információt a nemzeti park irodáiban kérhetünk. Aki szívesebben rábízza magát egy helyi túravezetőre, annak ezt a szervezett mountain bike túrát ajánlom. A túra során kerékpárt is biztosítanak, ha nincs sajátunk.

Van egy program, amit mindenkinek jó szívvel ajánlok, kortól és állóképességtől függetlenül: biciklis kirándulás a tengerparti kerékpárúton Levanto és Framura között. (Fotó a lap tetején illetve a lap alján.) Látványos, sík, könnyű, jó buli! Kb. 5,5 km-es távról van szó és mindössze 30 percig tart, ha nem állunk meg közben. Először is Levantóba kell eljutnunk, mondjuk vonattal, ott lehet kerékpárt bérelni. Én személy szerint Fabio "Sensafreni Bike Shop" üzletét szeretem a Piazza del Popolón. A telefonszámuk +39 0187 807128. Érdemes telefonon előre odaszólni, főleg főszezonban. Nászutasoknak ajánlom a romantikus tandem bicajokat. Gyerek kerékpár és gyerekülés is bérelhető. Ezek az áraik az utcai kerékpárokra:

  • 1 óra - 3 EUR.
  • 3,5 óra (9:00-12:30, 12:30-16:00 vagy 16:00-19:30) - 5 EUR.
  • 7 óra (9:00-16:00) - 8 EUR.
  • 10,5 óra (9:00-19:30) - 10 EUR.
  • 24 óra - 15 EUR.
  • Gyerekülés - 2 EUR.
  • Gyerek kerékpár kb. 10 méretben bérelhető, az árak ugyanezek.
  • Tandem kerékpár: 1 óra - 5 EUR, 9:00-19:30 - 20 EUR.

Ha megvan a kerékpár és leérünk a tengerpartra, forduljunk jobbra, és Levanto szélén megtaláljuk a kerékpárutat. Egyébként csak néhány éve, 2010-ben nyitották meg, a régi, 19. századi vasúti sínek helyén. Szerintem csodálatos élmény, az út végig a tengerparton vezet, részben alagutakon keresztül. A gyerekek is imádni fogják! Persze vannak, akik sétálva vagy futva teszik meg a távot. Az út mentén találunk néhány apró öblöt, ahol úszhatunk egyet. Nagyon szeretem ezeket a kis strandokat, mivel csak kerékpárral vagy hajóval elérhetőek, így garantáltan nincs tömeg. A kerékpárút minősége nagyon jó. Az alagutakban fel kell kapcsolni a lámpát, érdemes ellenőrizni induláskor. Mivel az alagutakban még a legforróbb nyári napokon is hűvös lehet, mindenképpen legyen nálunk melegebb felső is. Ez egy remek fél napos program, de akár egész napos kirándulást is csinálhatunk belőle! Kezdjük Levanto felfedezésével, tekerjünk el Bonassolába, nézzünk szét Bonassolában, ebédeljünk és ússzunk egyet, aztán haladjunk tovább Framurába, sétáljunk fel Framurába, igyunk valamit, ússzunk egyet, pihenjünk a strandon, aztán késő délután kerekezzünk vissza Levantóba. Tervezik, hogy meghosszabbítják a kerékpárutat Monterossótól egészen Deiva Marináig. Ez fantasztikus lesz, alig várom!

Kerékpározás