Cinque Terre - Túrázás

Túrázás

A Cinque Terre falvait és zarándokhelyeit 100 km-nyi túraösvény köti össze. Szebbnél szebb helyeken kirándulhatunk, erdőkön át, szőlősorok, olíva ligetek, fűszernövények, mediterrán virágok között. A kilátás az élénkzöld domboldalakra, a színes falvakra és a kék különböző színeiben pompázó tengerre lenyűgöző. Véleményem szerint nem ismerhetjük meg és nem érthetjük meg igazán a Cinque Terrét, ha nem túrázunk. Nincs értelme végigrohanni az 5 falun vonattal vagy hajóval, egyetlen nap alatt. Aki csak teheti, töltsön több napot, vagy akár több hetet a falvakban, és fedezze fel a környéket gyalog. Természetesen ehhez jó kondícióra van szükség, hiszen a környék tele van emelkedőkkel és hosszú lépcsősorokkal.

Túrázás

Ha túrázunk, vigyünk magunkkal elég folyadékot! Az ösvényeken egy-egy falu vagy zarándokhely között általában nincs lehetőség frissítő beszerzésére. A falvakban mindenhol találunk ivóvizes kutat, ahol kulacsunkat utántölthetjük. Az egész területen jó minőségű a víz, tehát a szálláshelyünk csapvizét is nyugodtan ihatjuk. A magasabban fekvő kisebb falvakban, illetve a zarándokhelyeken is mindenhol találunk bárt vagy éttermet, de vigyázat, szieszta időben lehet, hogy zárva vannak.

Túrázás

Nyáron az ösvényen nagyon meleg lehet, mert sok helyen nincs árnyék. Ezért érdemes korán reggel elindulni, a forró déli órákban pihenni, fürödni, majd később folytatni a gyaloglást. Ha leginkább túrázni szeretnénk, akkor április és október a legkellemesebb hónapok.

Az ösvények helyenként eléggé keskenyek, 2 ember se fér el egymás mellett, és nincs védőkorlát. Figyeljünk tehát oda, hogy hova lépünk. Tériszonyban szenvedőknek itt-ott ijesztő is lehet, ahogy a meredek domboldal meg sem áll a tengerig. Be kell vallanom, én bizonyos szituációkban tériszonyos vagyok, például egy bevásárlóközpontban nem megyek át egy üveg aljú hídon, de soha nem volt problémám a Cinque Terre ösvényein. A túrázáshoz túracipőt vagy túraszandált ajánlok. Magassarkúban vagy strandpapucsban ne induljunk neki, sok ilyet láttam már...

Túrázás

Rossz időjárási viszonyok, illetve karbantartási munkálatok esetén előfordul, hogy egy-egy szakaszt néhány napra lezárnak. Ezt általában több helyen is kiírják, de a nemzeti park információs központjaiban mindig pontos tájékoztatást kaphatunk. Itt vásárolhatjuk meg a túrázáshoz szükséges térképeket is.

Túrázás

A túraösvények listáját és térképét megtaláljuk a Cinque Terre Nemzeti Park oldalán. Itt azt is megtudhatjuk, milyen hosszú egy ösvény, meddig tart az odaút és a visszaút, attól függően persze, hogy melyik irányban kell felfele gyalogolnunk. A térkép azt is megmutatja, mely ösvények vannak éppen lezárva. Az információs központokban segítenek útvonalat választani annak függvényében, hogy milyen nehézségű túrákat vállalunk be és hány napot szánunk kirándulásra. De segítségül leírom, hogy melyek az én kedvenc túráim.

Kedvenc túráim

Corniglia - Volastra - Manarola

Akinek csak egyetlen túrára van ideje, annak ezt ajánlom. Akár túravezetővel, szervezett program keretein belül is végigjárható, a túra az oldalamon lefoglalható.

Riomaggiore - Telegrafo - Portovenere

Ez egy egész napos túra lenyűgöző kilátással. Portoveneréből visszajöhetünk hajóval vagy busszal és vonattal.

Sant'Antonio - Campiglia - Monesteroli

A Monesteroli lépcső és az egész Tramonti régió egyszerűen hihetetlen és kevesek által látogatott. További információért érdemes elolvasni a Tramonti oldalt. Sok, tényleg SOK lépcső vezet le a faluba, és persze vissza is kell jönnünk. Nem jó választás tériszonyosok és térd problémások számára.

Vernazza - Monterosso

A felső túraösvényen, a két zarándokhelyet érintve, a legjobb kilátással Vernazzára és néhány egészen vad résszel.

Monterosso - Levanto

Csodálatos, nyugis túra szuper kilátással az egész Cinque Terre partvidékre és a Levantói-öbölre.

Bizonyára sokan meglepődnek azon, hogy nem említem a híres tengerparti Kék ösvényt, a Sentiero Azzurrót, ami összeköti az 5 falut. Sajnos az esőzések és földcsuszamlások több helyen is tönkretették az ösvényt az elmúlt évek során. A Via dell'Amore Riomaggiore és Manarola között évek óta le van zárva, és senki nem tudja, mikor nyitják meg újra. (FRISS HÍR: Megnyitottak egy rövid szakaszt Manarola és a bár között. A felújítás 7 részletben zajlik.) A Manarola-Corniglia szakasz tulajdonképpen készen van, de továbbra is várjuk, hogy végre engedélyezzék a megnyitását. Corniglia-Vernazza és Vernazza-Monterosso jelenleg járható, de ezt is érdemes előre ellenőrizni a nemzeti park oldalán vagy az információs központokban. A tengerparti ösvény használatához meg kell vennünk a Cinque Terre kártyát, még akkor is, ha éppen csak egy szakasz van nyitva. Az összes többi túraösvény viszont ingyenes! Ráadásul jóval kevesebben vannak. FRISS HÍR 2018 MÁRCIUS: JELENLEG AZ EGÉSZ KÉK ÖSVÉNY LE VAN ZÁRVA!

Természetesen a Cinque Terre Nemzeti Parkon kívül is rengeteg ösvény közül válogathatunk. Liguria a túrázók paradicsoma! Én hónapokig tudnék itt gyalogolni és biztosan nem unnám meg a színes falvak, a természet és a tenger látványát. Egészen Franciaországig elsétálhatunk a szebbnél szebb liguriai túraösvényeken.