Cinque Terre - Bor

Bor

A Cinque Terre-i utazás nem az igazi, ha nem kóstoljuk meg a helyi borokat. A borkészítés kulcsfontosságú szerepet játszott a Cinque Terre történelmében, a megművelt teraszok a szőlősorokkal pedig egészen egyedivé teszik ezt a tengerparti szakaszt. A helyi lakosok nagyjából 1000 éve készítenek itt bort, és mivel a keskeny teraszokon nem lehet gépeket használni, a munkát a mai napig kézzel végzik. A 70-es évek óta azonban jelentős mennyiségi és minőségi növekedést sikerült elérni egy technikai fejlesztésnek köszönhetően. Megépült a trenino rendszer, így most már ezzel szállítják a szőlőt, a szerszámokat és az embereket a meredek domboldalakon. Az 50 kisvonat segítségével a szüret könnyebb és hatékonyabb.

Gasztronómia - Bor

A Cinque Terre DOC fehérbort és a Sciacchetrá Cinque Terre DOC édes desszertbort is érdemes megkóstolni. A Cinque Terre borainak címkéjén 1973 óta olvasható a "DOC" (Denominazione di Origine Controllata) felirat. Ez minőségi bort jelöl ellenőrzött eredettel és szigorú szabályozásokkal.

A Cinque Terre fehérbor 3 szőlő fajtából készül: Bosco, Albarola és Vermentino. Nagyon jól illik a helyi ételekhez, mint például a tenger gyümölcsei risotto, a sült szardella vagy a pasta pestóval.

Gasztronómia - Bor

A Sciacchetrá ugyanebből a 3 szőlő fajtából készül. Ehhez a nagyon finom desszertborhoz a legszebb szőlőszemeket válogatják ki, majd kb. 2 hónapig szárítják őket. Általában az étkezés végén fogyasztják, és gyakran tipikus olasz sütiket vagy kekszeket (biscotti, pandolce, panforte) mártogatnak a borba. Nagyon drága ital, így az emberek általában különleges alkalmakra hagyják meg. Amikor egy kisbaba megszületik, beszereznek egy üveg Sciacchetrát, amit majd a gyerek 18. szülinapján nyitnak csak ki.

Gasztronómia - Bor

Aki szeretné a helyi borokat egy szakértővel megkóstolni, annak ajánlom a honlapon foglalható borkóstolókat. Akár magával a borásszal is találkozhatunk, elmehetünk vele a szőlőbe és a borospincébe a Riomaggiore feletti bortúra vagy a gyalogtúra borkóstolóval során.

Az egyik pince on-line is meglátogatható az alábbi videó segítségével.
Olasz gasztrotúra: látogatás Luciano Capellini borospincéjében.

Aki szeretne bővebben olvasni a Cinque Terre borairól, annak jó szívvel ajánlom Catherina Unger gyönyörű könyvét, melynek címe Vineyards with seaview - Vigneti con vista mare (Szőlőskertek kilátással a tengerre). Imádom, ahogy arról ír, a helyi emberek milyen szenvedéllyel művelik meg a földet. Bemutatja a Cinque Terre borászait, mesél a történelmükről, jelenükről és a terveikről is. Catherina remek fotós, a saját csodálatos képei kísérik a szöveget. A könyv tökéletes ajándék olyanok részére, akik érdeklődnek a borok iránt. Persze nem árt, ha egy üveg bort is viszünk mellé...

Szőlőskertek kilátással a tengerre