Cinque Terre - Limoncino

Citrom és Limoncino

Mindig is szerettem a citromot. Nem csak finom, hanem egészséges, illatos, sőt még mutatós is. Készülhet belőle fagyi, limonádé, sütemény vagy tea, nekem biztosan ízlik. A Cinque Terre falvaiban számtalan fotót készítettem citromokról, melyeket színes kosarakban vagy helyileg készített kerámia tálakban látványosan elhelyezve árulnak az utcákon. A gyümölcsök időnként kétszer akkorák, mint amilyeneket itthon lehet kapni. A citrom sárgája és a Ligur-tenger kékje pedig tökéletes párost alkot.

A Cinque Terre falvaiban mindenfelé citromfákat láthatunk, itt szinte mindenkinek van a kertjében. Monterossóban még Citrom fesztivált is tartanak, erről bővebben a Fesztiválok menüpont alatt írtam.

Gasztronómia - Limoncino

Bár Olaszországban a citromról és a Limoncellóról elsősorban a Sorrentói-félsziget és Szicília jut az emberek eszébe, a sok-sok napfényes órának köszönhetően a Cinque Terre is méltán büszkélkedhet gyümölcseivel és sárga likőrjével, melyet itt Limoncinónak hívnak.

Az itteni éttermek házi Limoncinót kínálnak a vacsora végén, gyakran ingyen. Persze ha egy család vendégel meg minket, nagy valószínűséggel ott is az általuk készített ital kerül majd az asztalra, nagyon egyszerű ugyanis elkészíteni. Ha szeretnénk hazahozni ezt az igazi mediterrán ízt, a Cinque Terre bármelyik boltjában beszerezhetünk néhány üveggel. Az ügyesebbek saját maguk is elkészíthetik.

Gasztronómia - Limoncino

Recept

  • 5 szép nagy citrom, érdemes biopiacon venni, mert az ottaniak héja remélhetőleg nincs kezelve
  • 1 liter 90%-os tiszta alkohol
  • 1-1,5 liter víz
  • 800 g cukor

A citromot meghámozzuk. Vigyázzunk, hogy lehetőleg minél kevesebb fehér rész maradjon a sárga héjon. A héjat beletesszük egy zárható üvegbe, ráöntjük az alkoholt, és lezárva 4-5 napig állni hagyjuk.

A cukrot feloldjuk a vízben. A víz mennyisége attól függ, hogy mennyire erős Limoncinót szeretnénk. Ha a cukor már teljesen feloldódott, keverjük hozzá a vizet a citromos alkoholhoz, és hagyjuk még 5 napig állni. Végül szűrjük le, öntsük üvegbe, és rakjuk mélyhűtőbe, biztosan nem fog megfagyni. Szintén hűtött, jéghideg pohárban szolgáljuk fel! Nagyon jól fog esni a forró nyári napokon.

Aki szeretne még többet megtudni a Limoncinóról, az nézze meg ezt a rövid videót, amit Cesaréval, a manarolai "BURASCA" bolt tulajdonosával forgattunk. Aztán pedig Zsófi készített egy citromos mediterrán finomságot.
Olasz gasztrotúra: hogyan készül a Limoncino?