Cinque Terre - Pesto

Pesto (bazsalikom szósz)

Az olasz riviéra a pesto szülőhazája, mivel a bazsalikom, a pesto alapja nagyon kedveli az itteni éghajlatot. Ehhez keverik a Parmigiano (parmezán) sajtot, fokhagymát, olívaolajat és fenyőmagot. Ehetjük pastával, gnocchival, focaccián vagy pizzán, de én egy egyszerű pirítóson is imádom. A helyiek leggyakrabban a trofie nevű tésztára öntik a szószt.

Gasztronómia - Pesto

A pesto kis üvegekben vagy kimérve is megvásárolható a Cinque Terre bármelyik boltjában. A nyaralás alatt helyi fogyasztásra mindenképpen a kimértet ajánlom, hiszen az friss. A legfinomabb pestót azonban a La Spezia-i piacon vettem. A középső soron, a bal oldalon az első stand a "Da Valerio", itt érdemes sajtokat és pestót venni. Olcsóbb is, mint az 5 faluban: egy kg pesto kb. 16 EUR volt, a falvakban pedig 25 EUR, de van, ahol 48 EUR áron láttam! Nem csak a bazsalikomos, hanem a diós pestót is érdemes megkóstolni! Aki betéved erre a piacra, tuti, hogy egy kosár finomsággal fog távozni.

Persze akinek van kedve és ideje, az akár saját maga is elkészítheti a pestót a friss hozzávalókból. Ezt a receptet egy liguriai szakácskönyvből vettem, de az arányokon természetesen lehet változtatni. A lenti videón látható főzés alkalmával például más arányokat adott meg a chef. Aki szereti az erősen fokhagymás ízt, az abból is tehet bele többet bátran.

Recept 5 személyre

  • 100 g bazsalikom levél
  • 30 g fenyőmag
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 g parmezán sajt
  • 2 dl olívaolaj

A pestót tradicionálisan kézzel készítik, márvány mozsárban, fa mozsártörővel, de természetesen egy mixer is megteszi.

A bazsalikomot, fenyőmagot és fokhagymát 2-3 evőkanál vízzel és ízlés szerint sóval törjük pépesre. Ezután keverjük hozzá a reszelt parmezán sajtot és az olívaolajat.

Akinek nincs kedve a nyaralás alatt főzőcskézni, az ne aggódjon, a pestós tészta természetesen minden étterem étlapján megtalálható.

Gasztronómia - Pesto

Aki viszont szívesen gyakorolná a pesto készítést egy profi szakemberrel, annak jó szívvel ajánlom ezeket a programokat: pesto kurzus Manarolában vagy pesto kurzus Levantóban.

Természetesen a pestóról is készítettünk videót. Chef Alberto Mautner Zsófival főzött, pestós tésztát valamint pansottit dió szószban.
Olasz gasztrotúra: hogyan készül a pesto?