Cinque Terre - Camogli

Camogli

Számomra Camogli volt az egyik legnagyobb meglepetés Liguriában, egyszerűen meseszép! Miközben a közeli Portofino és a Cinque Terre falvai világhírűek, Camoglit még mindig titkos gyöngyszemként őrzik az olaszok. Az észak olasz családok körében természetesen népszerű ez a lassú léptékű kisváros. Az elmúlt évek során ez lett az egyik kedvenc helyem Liguriában. A következő életemben nyugdíjas bácsi szeretnék lenni Camogliban.

Camogli festői strandjának egy színes, magas házsor szolgáltatja a hátteret, ezek az un. palazzi. Van, amelyik 8 emeletes. A házak a rózsaszín, sárga, narancssárga, zöld és terracotta különböző árnyalataiban pompáznak, zöld vagy sárga zsalugáterekkel. Az ablakok körül a Liguriában is jellemző trompe l'oeil díszítéseket láthatjuk. Camogli mindig is halászfalu volt, és ezek a magas, színes házak segítettek a halászoknak, hogy hazataláljanak a tengerről.

A házak alatt egy kellemes tengerparti sétány húzódik hangulatos bárokkal, kávéházakkal és focaccia üzletekkel. Ez egy olyan hely, ahol bármeddig el tudnék ücsörögni egy aperol spritz társaságában és csak nézném a hullámokat vagy a naplementét a templom mögött. Ha elsétálunk a templom mellett, Camogli halászkikötőjében találjuk magunkat, éttermekkel, művész boltokkal és egy világítótoronnyal a móló végén. Imádom a kiteregetett halászhálókat fotózni a színes házakkal a háttérben.

Ha egy háztömbnyit feljebb sétálunk a tengerparttól, Camogli főutcáján találjuk magunkat hétköznapi boltokkal és a vasútállomással. Aki követte a tanácsom és meglátogatta Santa Margherita Ligurét, Portofinót és San Fruttuosót, az itt fejezi be a kirándulást. Érdemes még megnézni itt a naplementét, aztán egy esti vonattal visszautazni a szállásra. Természetesen az egész kört ellenkező irányban is megtehetjük, de szerintem a fények így szebbek, ami különösen fontos a fotósoknak. Camogliban persze akár egy egész napot is eltölthetünk, élvezhetjük a nyugalmat és napozhatunk a tengerparton.

Aki május második vasárnapján erre jár, látogassa meg a Camogli Hal Fesztivált!