Cinque Terre - Corniglia

Corniglia

Corniglia a legkisebb és legcsendesebb a Cinque Terre falvai közül. A másik 4 faluval ellentétben nem a vízparton fekszik, hanem a tengerszint feletti 100 méter magasságban, egy kisebb félsziget tetején. Itt a házak is mások, alacsonyabbak és szélesebbek, inkább hasonlítanak a szárazföld belsejében található települések házaihoz.

Kedvenc helyem a kis kápolna előtt elhelyezkedő, hangulatos Largo Taragio tér, árnyat adó fái és napernyői alatt érdemes megpihenni. A Bar Matteóban sose hagytam ki a bruschettát (pirítós fokhagymás, bazsalikomos paradicsommal) és a citrom-kertjükből éppen leszedett friss gyümölcsből készült limonádét. Másik kedvenc bárom a "Pan e Vin" a Via Fieschin, melyet egy nagyon barátságos házaspár, Cristiana és Stefano üzemeltet. Érdemes beugrani hozzájuk egy kávéra, egy szendvicsre vagy egy pohár borra. Aki kimondottan helyi termékeket szeretne megkóstolni kellemes, nyugodt környezetben, annak a Km 0 nevű helyet ajánlom, pár lépésre a Largo Taragio tértől. A hely neve is arra utal, hogy itt minden helyi termelőktől származik. Aki desszertre vágyik, annak pedig ott az Alberto Gelateria, szerintem a legjobb fagyi az 5 faluban.

Ha Cornigliában szállunk meg egy apartmanban, a helyi boltokban is vehetünk finomságokat, amit aztán jól esik a saját erkélyünkön elfogyasztani. Több kis bolt is van Cornigliában, de elsősorban az "Alimentari Lisa" nevű üzletet ajánlom a nagy téren, rögtön a buszmegálló mellett. Lisa egy nagyon kedves hölgy, az árak pedig itt a legalacsonyabbak, így érdemes a sajtot, bort vagy pestót nála beszerezni.

A falu története a római időkre nyúlik vissza. Egy legenda szerint Cornigliát egy bortermelő alapította, és édesanyjáról, Corneliáról nevezte el. Más források szerint a terület tulajdonosának családnevéből származik a Corniglia szó.

Cornigliában nincs kikötő, a hajók tehát nem állnak meg itt. Autóval, vonattal vagy gyalog juthatunk el a faluba. Corniglia vasútállomása a tengerszinten található, több módon is feljuthatunk a falu központjába. A legizgalmasabb, ha a Lardarina lépcsőt másszuk meg, mely 382 lépcsőfokkal, cikkcakkban vezet fel a faluba. Ezután persze szükségünk is lesz arra a bizonyos frissítő limonádéra! Ennél kicsit könnyebb megoldás, ha a betonúton sétálunk felfelé. Az állomástól Corniglia felé haladva színes tábla jelzi a lehetőségeket, a lépcsőkhöz balra, az úton pedig jobbra kell továbbmennünk. Van persze egészen könnyű lehetőség is, a helyi busz, ami a vasútállomás és a központ között rendszeresen közlekedik. Az utolsó busz 19.30 körül indul, így este mindenképpen sétálni kell.

Miután kifújtuk magunkat a lépcső tetején, balra indulva elérünk ahhoz a térhez, ahol a buszmegálló is található. Innen a "Centro" (központ) táblát követve, egy szűk utcán (Via Fieschi) juthatunk el Corniglia főterére (Largo Taragio). Az oratórium alatti falon egy régi kút csordogál, itt érdemes kulacsunkat feltölteni. Az oratórium mögött gyerekek fociznak, a kapu az épület falára van festve. Ez a legbájosabb focipálya, amit valaha láttam, kilátással a tengerre és Manarolára. Ha továbbsétálunk az utca vége felé, egy panoráma-teraszra jutunk, ahonnan szintén gyönyörű a kilátás Manarolára, az egész Cinque Terrére, illetve a Ligur-tengerre. Egy új bár is nyílt a teraszon, Bar Terza Terra, tökéletes hely egy italra, miközben nézzük a naplementét.

Érdemes a temetőbe is felsétálni, mert egészen más, mint nálunk, ráadásul tengerre néz. A temető mögötti eldugott pad valószínűleg a legcsendesebb pont a faluban, tökéletes helyszín egy kis pihenésre vagy romantikázásra.

Az elhelyezkedése miatt sokan úgy gondolják, Cornigliában nem lehet strandolni. Ez tévedés, ugyanis három tengerpart közül is választhatunk. A legjobban a falu alatt található, eldugott kis öblöt szeretem, melyet a Marina táblát követve érhetünk el. Nem meglepő módon itt is elég sok lépcsőre kell számítani. Pont ezért az öbölben soha nincs túl nagy tömeg, a víz gyönyörű és tiszta, viszont mély is, tehát csak jó úszóknak ajánlott.

Kulturális látnivalók

San Pietro (Szent Péter) templom

A templom 1334-ben épült egy 11. századi kápolna helyén, és a liguriai gótika egyik legérdekesebb műemléke. A homlokzaton található rózsaablak carrarai fehér márványból készült, közepén egy szarvast láthatunk, ami Corniglia ősi jelképe. A barokk belső érdekessége egy 12. századi keresztelőmedence és egy sokszárnyú oltárkép.

Santa Caterina (Szent Katalin) Disciplinátum Oratóriuma

A 18. századi műemlék a Largo Taragio térre néz. Az Oratórium mögül szép kilátást élvezhetünk.

Corniglia - Kiadó szobák, apartmanok és minden, amit tudni érdemes a szállásfoglalásról Corniglia faluban.