Liguria - La Spezia

La Spezia

La Spezia egy nagyobb város a Cinque Terre közelében. Ha Róma, Toszkána vagy Velence felől érkezünk, La Spezia központján keresztül juthatunk a Cinque Terre falvaiba vezető tengerparti útra. Ha vonattal utazunk, akkor valószínűleg át kell szállnunk La Spezia Centrale állomáson. A Cinque Terre falvai között közlekedő hajók is La Speziából indulnak.

A város elég nagy, kb. 100 000 lakossal. Egyik legnagyobb előnye a gyönyörű fekvése, a La Spezia-i öböl partján, zöld dombokkal körülvéve, a távolban a hegyek látványával. Itt található az egyik legfontosabb olasz kikötő és az Olasz Haditengerészet hajógyára is. La Spezia egy kellemes város, ha hosszabb időt töltünk a környéken, mindenképpen iktassuk be a programba. Különösen tetszik, hogy nem olyan turistás hely, mint Róma, Firenze vagy Velence, bár itt is találunk egy várat, több templomot, múzeumot és gyönyörű Art Nouveau stílusú villákat. Tulajdonképpen egy átlagos olasz nagyváros, ahol főleg helyiekkel találkozhatunk és megtapasztalhatjuk a hétköznapi életet. Ajándékboltok helyett normál városi boltokat találunk itt, így tökéletes hely, ha ruhát, cipőt, könyveket, olasz zenei CD-t, stb. szeretnénk vásárolni.

Amit semmiképpen nem szabad kihagyni, az a helyi piac. Imádom! A zöldségek és gyümölcsök mellett rengeteg helyi finomság között válogathatunk: pesto, sajt, sonka, olajbogyó, articsóka, szardella, citrom lekvár, méz, stb. A halpiac is jelentős. Az 5 literes liguriai olívaolajat is itt szoktuk megvenni, ami az olívaszüretről készült videónkban is szereplő környékbeli olajprésben készül. Ha a Cinque Terre egyik falvában, apartmanban szállunk meg, megéri eljönni ide bevásárolni az első napon, mivel sokkal kedvezőbbek az árak mint az 5 falu boltjaiban. Például 1 kg pesto kb. 16 EUR a piacon, míg ugyanezt 48 EUR áron láttam az egyik falu élelmiszer boltjában. A piac minden nap nyitva van reggel 7 és 13 óra között, kivéve vasárnap. Aki érdeklődik a főzés, a halak és a tengeri ételek iránt, annak ajánlom a "La Spezia-i főzőiskolát piaclátogatással", ami a honlapon keresztül lefoglalható.

La Spezia legszebb része valószínűleg a kikötői rész. Végigsétálhatunk a parti sétányon, ami tele van virágokkal, pálmafákkal és elegáns villákkal. Nemrég épült egy modern gyalogos híd, ami a Porto Mirabellóba vezet, a szuper jachtok kikötőjébe. Irigykedhetünk kicsit a luxushajókra, nézelődhetünk a bevásárlóközpontban, megihatunk egy kávét valamelyik bárban vagy úszhatunk a gyönyörű elhelyezkedésű, de drága uszodában. Ha csak egy napra érkezünk autóval, itt a kikötőnél le tudunk parkolni, innen indulnak a hajók a Cinque Terre falvaiba, Portovenerébe és Lericibe. A honlapon foglalható vitorlázás is ebből a kikötőből indul. Ha inkább vonattal közlekednénk, akkor a vasútállomás környékén is ott tudjuk hagyni az autót. Riomaggiore mindössze 9 perc vonattal. A Cinque Terre kártya a La Spezia-i vasútállomáson is megvásárolható a nemzeti park információs irodájában. Az állomáson csomagmegőrzőt is találunk.

Aki tengeri hajóval érkezik ide egy napra, annak örömmel segítek abban, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből az egy napból. Tudok ajánlani felkészült helyi idegenvezetőket és privát transzfert is.

Természetesen La Speziában is megszállhatunk, nagyon szép apartmanok közül lehet válogatni. La Speziába könnyű eljutni autóval, innen pedig autóval, vonattal vagy hajóval is közlekedhetünk. Könnyen elérhető innen a Cinque Terre, Portovenere, Lerici, Tellaro és Toszkána is, nyaralásunk alatt pedig élvezhetjük a nagyváros minden kényelmét és szolgáltatását.