Liguria - Lerici

Lerici

Lerici a Költők öblének a keleti partján fekszik, Portovenerével szemben. Nagyon szép város kellemes tengerparti sétánnyal, a kikötőben horgonyzó halászhajókkal és vitorlásokkal, egy bárokkal és éttermekkel teli főtérrel, sikátorokkal és az egész város látképét meghatározó várral. Ez a környék évszázadokon keresztül inspirálta a nemzetközi és olasz művészeket. A költő Shelley és felesége, Mary Shelley is Lericiben laktak 1822-ben. Shelley tulajdonképpen itt halt meg egy vihar során.

Bár közel van Toszkánához és a Cinque Terréhez, a külföldi utazók még nem igazán fedezték fel Lericit. Ugyanakkor rengeteg észak olasz család jön ide nyaralni. Lerici strandjain mozdulni sem lehet júliusban és augusztusban, ugyanakkor a város kellemesen nyugodt az év többi részében.

A 13. századi pisai vár uralkodik Lericin. Ha felmászunk a várhoz, nagyon szép kilátást élvezhetünk a városra és a kikötőre. Éppen ide tartottam, amikor találkoztam egy öreg hölggyel, aki 100 éves volt! Minden nap sétált egyet, ami az ő esetében felért egy kemény edzéssel, a háza ugyanis egy meredek utcára nyílott. Azt hiszem az itteni lépcsők tartották őt ilyen sokáig egészségesen, na és persze az, hogy a világnak egy ilyen gyönyörű kis szegletében élhetett.

Lericibe érkezhetünk autóval, busszal La Speziából vagy hajóval Portoveneréből. Több szép strandot is találunk errefelé, ezért a fürdőruha mindenképpen legyen a táskánkban. Lericiből sétáljunk át Tellaróba is, persze autóval vagy busszal is átmehetünk.