Liguria - Portofino

Portofino

Amint a Santa Margherita Ligure oldalon is említettem, Portofinóba legegyszerűbben Santa Margherita Ligure városból juthatunk el. Mehetünk autóval, de nem ajánlom. Portofino nagyon kicsi, a parkolóhelyek száma pedig korlátozott, gyakran már a faluba se tudunk behajtani. Ehelyett választhatunk a helyi busz vagy a hajó között, de én leginkább a sétát javaslom. Követhetjük a túraösvényt, ami kicsit fárasztóbb, vagy pedig egyszerűen végigsétálhatunk a tenger mentén, ami egy könnyű séta sík terepen. Nagyjából 2 órát érdemes rászánni. Közben persze számos kis öböl mellett elhaladunk, ahol annyira kék és tiszta a víz, hogy nem lehet kihagyni egy frissítő csobbanást.

Emellett több látnivalót is találunk útközben. Először is a Cervara Apátságot (Abbazia) szeretném megemlíteni. Gyönyörű olasz kert tartozik hozzá, kilátással a tengerre. Mivel a férjem szenvedélyes kertész, számunkra ez kötelező program volt. A látogatást azonban előre meg kell tervezni, mivel az Apátság csupán március és október között látogatható, minden hónap első és harmadik vasárnapján. További információ a honlapjukon olvasható: www.cervara.it.

Nem sokkal azután, hogy elhagytuk az Apátságot, egy lélegzetelállító türkiz öbölhöz érünk: ez Paraggi. Itt egyszerűen muszáj úszni egyet, ellenállhatatlan a víz. Maga a strand eléggé tele van nyáron, a nagy része ráadásul fizetős, kivéve egy keskeny szakaszt középen. Ezért én egy másik helyet javaslok az úszásra. Ahogy Portofino felé sétálunk és először meglátjuk Paraggi strandját egy nagy jobb kanyart követően, a bal oldalon találunk egy lépcsősort. Ez egy sziklás részhez vezet, ahol fürödni is lehet. Természetesen itt is vannak emberek, de nem tűnik olyan zsúfoltnak, mint a strand. A víz itt mély, tehát csak jó úszóknak ajánlott. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk otthon a búvár- vagy úszószemüvegünket! Egy kis kenyér is jól jöhet, ami odavonzza a halakat. Ez a rész hemzseg a színes halaktól, én úgy éreztem magam, mintha egy akváriumban úszkáltam volna. Utoljára Thaiföldön volt ehhez hasonló élményem.

A rengeteg lenyűgöző luxus villa közül talán a képen látható két ház a leghíresebb. Valószínűleg már mindannyian láttuk őket korábban az interneten vagy egy utazási magazinban. Érdekes lenne tudni, kik a tulajdonosok. (Úgy tudom, hogy Silvio Berlusconi, Giorgio Armani és Dolce & Gabbana is rendelkeznek itt nyaralóval.) Bárki is legyen a tulajdonos, irigy vagyok. Nem is annyira a villákat irigylem, egy kis házzal is beérném itt, hanem a lenyűgöző elhelyezkedést és azt, hogy az erkélyükről fejest ugorhatnak a kristálytiszta Ligur-tengerbe.

Amint beérünk Portofinóba, láthatjuk, hogy elég kicsi és könnyű felfedezni. Az élet elsősorban a kis öböl körül zajlik, ahol egymás mellett ringatóznak egyszerű halászcsónakok és sok millió dolláros jachtok, háttérben a világhírű színes házsorral. Találunk itt luxus boltokat (Dior, Gucci, stb.) és számos éttermet is. Aki nem szeretne egy vagyont költeni az ebédre, inkább kerülje el őket. Azért egy fagyi belefér a téren. Aki szeret pletykaújságokat olvasgatni, az járjon itt nyitott szemmel, mert simán szembejöhet a Beckham család, Jennifer Lopez és számos egyéb híresség. Portofino régen egy pici halászfalu volt, de szépen lassan a híresek és gazdagok találkahelye lett. Ez az 50-es, 60-as években történt, amikor Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot és Ingrid Bergman ide jártak nyaralni. Őket aztán sokan mások követték, az igazán tehetősek pedig saját nyaralót is vásároltak.

Ahol sztárok vannak, ott természetesen paparazzo is van. Amikor legutóbb Portofino felé sétáltunk, felfigyeltünk egy férfira, aki a tengerparton ücsörgött, a fényképezőgépén hatalmas objektívvel. Cigizett, nézte a vizet, kedvesen mosolygott és köszönt, amikor elhaladtunk mellette. Először azt hittük, természetfotós és madarakat fényképez. Aztán rájöttünk, hogy paparazzo volt, és a sirályoknál jobban érdekelték a luxusjachtok a vízen. Néhány nappal később láttunk egy magazint egy benzinkúton, a borítóján egy párocska napozott félmeztelenül egy gyönyörű hajón. Nem ismertük őket, de valószínűleg rendkívül fontos olasz celebek voltak.

Portofino valóban gyönyörű, de számomra túl sok az ember, nem bírok itt hosszabb időt eltölteni. Aki szeretné a piazza körüli káoszt elkerülni, az sétáljon fel a San Giorgio templomhoz; a kis térről szuper a kilátás. Ha még kevesebb embert és még szebb kilátást szeretnénk, akkor érdemes egészen a Brown Várig (Castello Brown) felmászni. A várat szép olasz kert veszi körül, amikor pedig lenézünk innen a falura, akkor megértjük, hogy miért lett Portofino ilyen népszerű és híres. A belépőjegy a várba 5 EUR. Egy kis csendért látogassuk meg a világítótornyot (il Faro di Portofino) a félsziget csücskén. Innen végignézhetünk a ligur partvidéken, egészen Toszkánáig.

Ha eleget láttunk Portofinóból, szálljunk fel a következő hajóra vagy túrázzunk át San Fruttuosóba.