Cinque Terre - Riomaggiore

Riomaggiore

Riomaggiore a Cinque Terre legdélebbi falva. Történelmi feljegyzések először a 13. században említik. A falu alapítói a hegyekből húzódtak le a tengerhez, a sziklás, meredek területre magas, 3-4 emeletes "toronyházakat" építettek. Minden háznak két bejárata van, egy elöl, a homlokzati oldalon, a másik pedig hátul, ahol egy magasabban fekvő utcára lehet kijutni. Ez az építkezési mód nemcsak a természeti adottságok miatt alakult ki, hanem biztonsági szempontból is előnyös volt, menekülési lehetőséget biztosított a szaracénok támadásai idején.

A falu a Rivus Maior folyóról kapta a nevét, melynek a völgyében épült. Az építkezések során a folyót befedték, így most a főutca alatt fut. A főutcáról meredek lépcsősorokon lehet feljutni a magasabban fekvő kis utcákba. A "carruggio" elnevezés a helyi pici, szűk, sikátorszerű utcákra utal, melyből sokat találhatunk nemcsak a Cinque Terre régióban, de egész Liguriában. A szorosan egymás mellé épült házaknak köszönhetően a carruggiba csak rövid ideig süt be a nap, így a nyári forró hónapokban is viszonylag hűvösek. Riomaggiore szűk utcák és lépcsősorok labirintusa, velem még mindig előfordul, hogy eltévedek. Ezt persze egyáltalán nem bánom, sőt kimondottan szeretek új útvonalakat és eldugott szépségeket felfedezni.

Riomaggiorét kettéosztja a vasútvonal, a két részt lépcsősor és aluljáró köti össze. Az alsó, tengerparti rész a halászfalu, ahol a vízen színes halászcsónakok (gozzi) ringatóznak, kiteregetett halászhálók száradnak a melegben, délutánonként helyi halászok sziesztáznak, a nyaralók sziklákon ücsörögve élvezik a mediterrán napsütést és pici halvendéglőkből csodálhatjuk a naplementét vagy a felcsapó hullámokat. A falu sziklás strandja is erre található, a tenger mentén balra vezető ösvényen lehet odajutni.

A halászok természetesen a mai napig dolgoznak éjjelente vagy hajnalban, hiszen évszázadok óta az itteni életmód fontos eleme a tengerből kifogott zsákmány. A halászfaluba a főutcáról a "Marina" táblát követve juthatunk el. Ez az egyik kedvenc helyem, egyszerűen nem tudok betelni az egymás felett tornyosuló színes házak látványával. Reggeli fényben a legszebb.

A felső rész a mezőgazdasági falu (borgo dei contadini), megművelt teraszok veszik körül. Itt található a falu meredek főutcája, a Via Colombo, két oldalán sok-sok lépcsővel, ahol már egy egyszerű séta vagy bevásárlás is felérhet egy jó kis edzéssel. A főutca dugig van éttermekkel, bárokkal és boltokkal. A vasútvonal felett egy hangulatos kis teret alakítottak ki, a gyerekek itt szoktak játszani iskola után.

A templom mellett található a Telemaco Signorini utca, melyet a híres olasz impresszionista festőről neveztek el. A firenzei születésű művész 1860-ban fedezde fel Riomaggiorét, később több alkalommal visszatért, sőt élt és alkotott is a faluban. Gyönyörű festményein megörökítette az egyedülálló vidéket és az itt élő emberek hétköznapjait.

A vasútállomásra egy gyalogos alagúton keresztül juthatunk el, melynek falát szép mozaikok díszítik. Az állomás előtt, valamint a Városháza falán is található egy-egy óriási falfestmény, amely az itt élők kemény munkáját örökíti meg. Az alkotások Silvio Benedetto argentin művész munkái, akit a helyiek kedvesen csak Maestro-nak hívnak.

A híres tengerparti túraösvény, a Sentiero Azzurro (Kék ösvény) Riomaggiore vasútállomásánál kezdődik. Az első szakasz – Riomaggiore és Manarola között – a Via dell'Amore (A szerelem ösvénye). Sajnos a Via dell'Amore jelenleg zárva van, és nem tudjuk, mikor nyitják meg újra. Annyit lehet tudni, hogy szakaszosan végzik a felújítási munkákat, és egy rövid részt már meg is nyitottak a manarolai vasútállomás és a bár között.

Amikor legutóbb végigsétáltam Riomaggiore főutcáján, iszonyú embertömeget kellett kerülgetnem. Érdemes korán ellátogatni a faluba, mielőtt a nagy csoportok megérkeznek. Aki a faluban tölti az éjszakát, annak javaslom, hogy keljen fel korán. Én imádom a reggeli péksütemény elfogyasztása mellett elnézni, ahogy a halárus és a helyi nénik beszélgetnek.

Jónéhány "tengeri gyorsétterem" jelent meg Riomaggiore főutcáján az elmúlt években. Bár a "slow food", tehát a lassú étkezés híve vagyok, ezek a helyek jó megoldást jelentenek, ha gyorsan szeretnénk enni valamit, vagy olcsóbb megoldást keresünk, mint egy éttermi ebéd. A legnépszerűbb az "Il Pescato Cucinato" és a "Mamma Mia!". Riomaggiore jó választás a fiatalok számára, akik szeretnék az estéket bárokban tölteni és szívesen ismerkednek más utazókkal. A Bar O'Netto és a Vertical Bar a legmenőbb mostanában. Természetesen ha letérünk a főutcáról, számtalan nyugodt, csendes kis utcát is találunk a faluban. Több szállást is tudok ajánlani csendes helyen, szép kilátással a tengerre, így Riomaggiore is jó kiinduló pont lehet a Cinque Terre felfedezéséhez.

Aki szeretne egy szép ajándékot hazavinni, keresse meg az őrült és vicces barátomat, Olivert, aki 10 éve él már itt és saját festményeit árulja. A képeken természetesen a falvak szerepelnek. Vannak kisebb méretű festmények is, amiket könnyű hazavinni. Nálam van egy otthon a falon, és imádom! Általában Riomaggiore kikötőjében vagy Manarolában, a Punta Bonfiglio felé vezető sétaúton, a fa alatt ücsörög.

Oliver

Kulturális látnivalók

San Giovanni Battista (Keresztelő Szent János) templom

A templom 1340-ben épült, de homlokzatát 1870-ben neogótikus stílusban újjáépítették. Érdemes megszemlélni a két gótikus ajtót, a rózsaablakot, a szép fa feszületet, valamint az 1851-ből származó orgonát. A templom előtti térről szép kilátás nyílik a falura.

Vár

Keveset tudni a várról, mely a Rio Maggiore és a Rio Finale folyóvölgyeket elválasztó domb tetején áll. Történészek szerint a 13. század második felében épült, és elsősorban védelmi célokat szolgált. A lakosság itt bújt el tengeri támadások esetén. A 19. században temetőként működött, ma pedig kulturális programokat, konferenciákat és esküvőket rendeznek itt. A vár könnyen megtalálható, ha követjük a táblákat. Bár meg kell másznunk néhány lépcsőt, a csodálatos kilátás mindenképpen megéri a fáradságot.

San Rocco kápolna

A kápolna a vár mellett található. A 15. században építették a falut sújtó pestisjárvány emlékére.

Museo delle Cinque Terre Antiche – Történelmi múzeum

Egy múzeum a Cinque Terre eredetéről és történelméről, a helyiek mindennapi életéről, a terület igazi értékeiről és arról, hogy miért került fel a Cinque Terre az UNESCO Világörökség listájára. (Jelenleg sajnos zárva.)

Riomaggiore - Kiadó szobák, apartmanok és minden, amit tudni érdemes a szállásfoglalásról Riomaggiore faluban.