Liguria - San Fruttuoso

San Fruttuoso

Aki követi az általam javasolt útvonalat, az Portofinóból érkezik San Fruttuosóba, hajóval vagy gyalog, a hegyen keresztül. Természetesen a másik irányból, Camogliból is jöhetünk, szintén hajóval vagy a túraösvényen. San Fruttuoso vonattal vagy autóval nem elérhető.

San Fruttuoso falucska elképesztő helyen található, a Portofinói-félsziget egy eldugott öblében, dombokkal és erdőkkel körbevéve, mindentől távol. A San Fruttuoso di Capodimonte Apátságot bencés szerzetesek építették a 10. században. Később a Doria család tulajdonába került, néhány családtag itt nyugszik, a kriptában. A Doriák építették a négyzetes őrtornyot is a 16. században, természetesen azért, hogy megvédjék San Fruttuosót.

Az apátság ma a nemzeti értékmegőrzési alap (FAI) tulajdonában van. A bájos kőépület közvetlenül a tengerparton áll. Évszázadokon keresztül nem volt itt strand, a csónakokat az árkádok alatt kötötték ki. Még ma is láthatunk itt halászhajókat. Az apátság mellett találjuk az apró halászfalut, néhány éttermet és két csodálatos strandot kristálytiszta vízzel. Az apátság és a torony meg is látogatható, a belépőjegy néhány euróba kerül. A nyitva tartási idő szezontól függően változik.

Van még itt egy érdekesség, ami híressé teszi San Fruttuosót: a Mélység Krisztusa (Il Cristo degli Abissi), egy vízalatti bronz Krisztus szobor. A 2,5 méter magas szobrot 1954. augusztus 22-én helyezték a tengerbe és a mai napig ott áll, kb. 15 méter mélyen. Nagyon népszerű úti cél a búvárok körében. A merülés elég könnyű, aki pedig nem búvárkodik, az megpróbálhat lenézni búvárszemüveggel vagy odamehet hajóval, nyugodt napokon állítólag látszik a szobor. A szobor másolatát megnézhetjük a templomban. Mivel nem búvárkodok, sajnos nincs saját fotóm, helyette itt egy gyönyörű videó.

A Portofinói-félsziget körüli kirándulás befejezéseként irány Camogli! Természetesen itt is választhatunk a hajózás és a túrázás között. Aki ez utóbbit választja, annak javaslom, hogy hozzon magával egy túraösvény térképet, San Fruttuoso és Camogli között ugyanis több túraútvonal is létezik. A parti ösvényt a Batterie felé csak gyakorlott túrázóknak ajánlom, mivel van itt néhány nehezebb és ijesztőbb szakasz, ahol láncokba kell kapaszkodni. Aki tériszonyos, az kerülje el ezt a részt, viszont ajánlom mindenkinek, aki egy kis adrenalinra vágyik.