Liguria - Santa Margherita Ligure

Santa Margherita Ligure

Santa Margherita Ligure a legjobb kiindulópont a Portofinói-félsziget körbejárásához. Ez egy nagyon szép egy napos kirándulás, az én javaslatom a következő: korai vonat Santa Margherita Ligurébe, túrázás vagy hajózás a Santa Margherita Ligure-Portofino-San Fruttuoso-Camogli útvonalon, aztán Camogliból vissza a szállásra egy esti vonattal. A félsziget tele van csodálatos túraösvényekkel, de szerintem bőven elég egy vagy két szakaszt megtenni gyalog, a többit pedig hajóval, kivéve persze ha nagyon fitt, gyakorlott túrázó az ember.

Santa Margherita Ligure vasútállomásán nagyon vigyázzunk az értékeinkre! Nem tudom, most mi a helyzet, de éveken át működött ott egy zsebtolvaj banda, főleg nők és gyerekek. Természetesen elsősorban a turistákra vadásztak, oda mentek, ahol többen próbáltak bőröndökkel fel- vagy leszállni, és némi tülekedést okozva próbálták ellopni az értékeket. Amint kiérünk az állomásról, sétáljunk le a lépcsőkön, itt gyorsan lejutunk a strandra és a városközpontba.

Santa Margherita Ligure egy régimódi nyaralóhely az olasz riviérán elegáns és általában drága szállodákkal, éttermekkel és boltokkal. A város és környéke tele van kellemes strandokkal. Ezek főleg fizetős magánstrandok, de számos ingyenes strand is a rendelkezésünkre áll. A fürdőruhát tehát semmiképp ne hagyjuk otthon! Érdemes egy sétát tenni a szépen renovált házak között, aztán pedig a nagy kikötőben, ahol ütött-kopott halászcsónakok és milliós jachtok sorakoznak egymás mellett. A tengerparti parkban két érdekes szobrot is láthatunk: Kolumbusz Kristóf szobrát, aki ebben a régióban született, és Vittorio Emanuele II szobrát, aki az egyesült Olaszország első királya volt.

Az öblöt körülölelő zöld dombok között fantasztikus villák és mediterrán kertek bújnak meg. (Kíváncsi vagyok, mennyibe kerülnek, na nem azért, mintha vásárolni szeretnék egyet.) A 17. századi Villa Durazzo kertjében tehetünk is egy nagy sétát.

Ha szeretnénk a mai étkezéseket olcsón megúszni, akkor a legjobb, ha készítünk néhány szendvicset az apartmanban, vagy legkésőbb Santa Margherita Ligurében bevásárolunk a piknikre. Portofino és San Fruttuoso éttermei ugyanis meglehetősen drágák.

Ha körbenéztünk Santa Margheritában, szálljunk hajóra vagy buszra Portofino felé, vagy pedig induljunk el gyalog. Két útvonal közül választhatunk: a túraösvény a dombokon keresztül vezet, de a tengerparti járdán is végigsétálhatunk. Mindkettőt imádom! A tengerparti úton több lenyűgöző villát láthatunk, és ami a legjobb, szuper kis szabadstrandok mellett vezet el az út, így ha kimelegedtünk a sétában, felfrissülhetünk a tengerben. Nagyon sok errefelé a színes hal, így érdemes legalább egy úszószemüveget is bepakolni a hátizsákba.

Folytatás a Portofino oldalon.