Liguria - Sestri Levante

Sestri Levante

Nincsenek nagyon jó fotóim Sestri Levantéról; amikor ott jártam, mindig felhős és szürke volt az idő. Ez azonban ne vegye el a kedvét senkinek, a valóságban gyönyörű ez a hely és érdemes meglátogatni. Sestri Levante elég nagy, közel 20 000 lakossal, turisztikai szempontból a félszigeten fekvő történelmi rész az érdekes.

A vasútállomásról induljunk el a tenger felé. Hamarosan a XXV Aprile utcán találjuk magunkat helyes kis üzletekkel és főként tengeri finomságokat felszolgáló éttermekkel. Ez az utca a félsziget csücske felé halad, és ha elfordulunk jobbra, vagy balra, akkor Sestri Levante egyik híres öblében találjuk magunkat: a Baia del Silenzio (a Csend öble) van keletre, a Baia delle Favole (a Mesék öble) pedig nyugatra. A Baia delle Favole a világhírű dán író, Hans Christian Andersen tiszteletére kapta a nevét, aki Sestriben élt egy ideig, 1833-ban.

Nemrég olvastam egy listát Olaszország legszebb tengerpartjairól, melyet olasz állampolgárok szavaztak meg. Liguriában egyedül a Baia del Silenzio szerepelt rajta. Nem igazán értek ezzel egyet, szerintem vannak szebb strandok Liguriában, de ez az öböl valóban nagyon híres. Azért persze jól mutat a színes házakkal közvetlenül a homokos tengerparton, a helyiek is szívesen járnak ide. Amikor a víz túl hideg, akkor is itt töltik a szabadidejüket, piknikeznek, ücsörögnek valamelyik parti bárban vagy labdáznak a gyerekekkel. A Baia delle Favole a másik oldalon kevésbé hangulatos, de itt is egy hosszú homokos partot találunk, valamint egy kellemes tengerparti sétányt.

Aki szeret túrázni, az ne hagyja ki a Punta Manarához vezető ösvényt. A XXV Aprile utcáról balra kell lefordulni, tábla jelzi. Nagyon szép túra, nincsenek sokan, de odafelé főleg felfelé vezet az út, úgyhogy senki se számítson könnyű sétára. Az ösvényről élvezhetjük a legjobb kilátást a félszigetre és a Csend öblére.