Liguria - Tellaro

Tellaro

Barátaim, akik látták a Tellaróban készült fotóimat, azt hitték, hogy ez a Cinque Terre egyik falva. Valóban hasonlít, Tellaro is egy meseszép falu, egy eldugott kis gyöngyszem Liguria végén, a toszkán határhoz közel. Bájos, romantikus hely a Költők öble partján, élénkszínű házakkal és halászcsónakokkal, egy rózsaszín, viharok által koptatott templommal és csendes kis utcákkal. Tellaro is szerepel Olaszország legszebb falvainak a listáján. (I borghi piú belli d'Italia).

Könnyen eljuthatunk ide autóval, vagy pedig busszal La Speziából. Én La Speziából Lericibe mentem busszal, onnan átsétáltam Tellaróba, majd este Tellaróban szálltam fel a La Speziába induló buszra. Nagyon szép és könnyű séta, és egy gyönyörű strand mellett (felett) is elvezet az út, így érdemes fürdőruhát is magunkkal vinni. Amikor megérkezünk Tellaróba, pihenjünk meg egy kicsit és élvezzük a festői kilátást a főtérről vagy a kilátó pontról az oratórium mellett. (L'oratorio di Santa Maria in Selàa.) Természetesen a kedvenc helyem a kis tér a színes csónakokkal és a 16. századi San Giorgio templommal.

Ezt a környéket is behálózzák a túraösvények. Jó választás lehet átsétálni Montemarcellóba, ami szintén egy hangulatos falu szuper kilátással Portovenerére és a szigetekre az öböl másik oldalán. A kevésbé sportos utazók természetesen autóval is átmehetnek Montemarcellóba.

Szerintem aki megnézi a képeimet ebben a fotógalériában, az érteni fogja, miért imádom ezt a falut. Ha több napot töltünk a környéken, akkor nem szabad kihagyni Tellarót a programból. Tulajdonképpen egy nap alatt bejárható Lerici, Tellaro és Portovenere, hajó is jár Lerici és Portovenere között. Fontos viszont előre megnézni a hajómenetrendet, mert ezen a szakaszon viszonylag kevés hajó jár.