Cinque Terre - Vernazza

Vernazza

Vernazza a Cinque Terre gyöngyszeme, rendkívül fotogén település. Sajnos a hatáson kicsit ront a sok turista, de a reggelek és az esték itt is csendesebbek, illetve az elő- és utószezon kimondottan kellemes. Vernazzát – Manarolával együtt – Olaszország legszebb települései között tartják nyilván.

Senki sem tudja pontosan, honnan származik a Vernazza szó, de talán a Vernaccia bor nevéből.

Az öt falu közül egyedül Vernazza rendelkezik természetes kikötővel, ezért a Genovai Köztársaságba illetve más országokba irányuló tengeri kereskedelem itt zajlott le. Nagyrészt ennek volt köszönhető a falu virágzása, gazdasági és politikai hatalma. Ez a jómód a mai napig meglátszik az utcákon és az épületeken, Vernazzát számos árkád, loggia és szép kapualj díszíti. A középkorban még nem létezett a főtér, a strand és a móló, a hullámok a házak falához csapódtak. A csónakok is a házak falához voltak kikötve, így Vernazza egy mini Velencére hasonlított.

A falu fő ütőere itt is a főutca, mellyel párhuzamosan futnak a kisebb sikátorszerű utcák (carruggi). A főutca aztán a tengerparti főtérbe torkollik (Piazza Marconi), ez a központ, a falu szíve, a "pletyka sarok", számos étteremmel és bárral, élénkszínű házakkal, kiteregetett ruhákkal, napernyőkkel, csónakokkal és a rajtuk heverésző lusta cicákkal. Közvetlenül a tér előtt egy védett homokos strand és a kikötő található.

Nyáron egy kiadós túrázás után alig várom, hogy beleugorhassak a vízbe. Imádok Vernazzában fürödni, a gyönyörű térrel a háttérben. A jól úszóknak érdemes elmenni a móló végéig, és a létrán leereszkedni a csónakok közé, mivel itt tisztább a víz, és kevesebb az ember. Gyerekekkel természetesen a homokos strand ajánlott. A mély vízben sokszor vízilabda kaput is láthatunk, ahol a helyiek nagy csatákat vívnak. A 70-es években Vernazza vízipóló csapata állítólag a legjobbak között volt.

Vernazza látványát meghatározza az a védelmi rendszer, amit még a genovaiak építettek, hogy megvédjék Vernazzát a szaracénok, a barbár törzsek és a kalóztámadások ellen. A várakat és bástyákat az évek során többször megnövelték és megerősítették, ezek maradványai a mai napig jól láthatók.

Szerintem Vernazzát legalább 4 különböző pontról meg kell nézni, mert mindenhonnan más arcát mutatja, és mindegyik látvány fantasztikus!

1. A gyalogösvényről, ahogy megérkezünk Corniglia felől.

2. A gyalogösvényről, amikor elindulunk Monterosso felé, és jónéhány lépcső megmászása után, megfelelő magasságból visszanézünk Vernazzára. Szerintem idáig akkor is érdemes felsétálni, ha utána visszafordulunk, mert ez a Cinque Terre egyik legszebb látványa. Innen jól látható, ahogy a bástya, a harangtorony és a tengerparti sétány csodálatosan körülöleli a pici kikötőt, a türkiz vízen ringatózó halászcsónakokkal.

3. A móló végéről, előtérben a csónakokkal, háttérben a főtér színes forgatagával.

4. A Doria vár tornyából.

A 2011. október 25-i borzalmas árvíz teljesen tönkretette Vernazzát. A várost sár borította, a házak földszinti részét teljesen betemette. Rengeteg üzlet és otthon tönkrement. A helyiek elképesztő munkájának és a rengeteg külső segítségnek köszönhetően Vernazza újra a régi pompájában ragyog. Persze helyenként még látszanak a katasztrófa jelei. Valószínűleg az árvíz egyetlen előnye, hogy Vernazzának lett egy új sziklás strandja, melyet a főutcáról érhetünk el egy kis alagúton keresztül.

Kulturális látnivalók

Santa Margarita d'Antiochia (Antióchiai Szent Margit) templom

A főtéren található templom 1318-ban épült ligúriai gótikus stílusban, egy 11. századi templom helyén. Harangtornya 40 m magas és nyolcszögletű. Óriási élmény volt, amikor egy szabadtéri művészeti fesztiválon kötelet feszítettek ki a harangtorony és egy, az ellenkező oldalon felépített mesterséges torony között, és a kikötő felett, szédítő magasságban sétált végig egy kötéltáncos. A show részeként még a harangtorony is "kigyulladt".

Doria vár és a Belforte torony

A genovai nemesi család várának henger alakú bástyája ma is Vernazza meghatározó látványossága. A Belforte toronyból csodálatos kilátás nyílik a falura és környékére.

Vernazza - Kiadó szobák, apartmanok és minden, amit tudni érdemes a szállásfoglalásról Vernazza faluban.