Cinque Terre - Volastra

Volastra

Volastra Manarola felett helyezkedik el, egy domb tetején. Úgy néz ki, mintha egy nagy zöld teraszon állna, kilátással a tengerre. A házak félkörívben épültek, a környező teraszok vonalát követve. Régebben ez az építkezési forma segített megvédeni a településeket. Sok hasonló falut láthatunk Liguriában.

A Volastra név a "Vicus Oleaster" kifejezésből származik, melynek jelentése "az olíva falva". Később ebből Oleastra, majd Volastra lett. A név eredete nem meglepő, mivel Volastra gyönyörű olíva ligetek között fekszik. A Cinque Terre olívaolajának nagy része erről a területről származik.

Volastrában tulajdonképpen két utca van, gyorsan körbejárható. A fő látnivaló a középkori Nostra Signora della Salute templom, melyet először 1240-ben említettek. Imádom ezeket az egyszerű kis falusi templomokat, sokkal jobban megérintik a lelkemet, mint egy hatalmas barokk bazilika. Csodálatos hely, érdemes itt eltölteni néhány nyugodt percet.

Volastrában is van helyi fesztivál, augusztus 5-én tartják.

A falu fontos szerepet játszott a Cinque Terre történelmében, hiszen Manarolát Volastra lakói alapították, amikor leköltöztek a dombtetőről a tengerpartra.

Volastra a Cinque Terre-i panoráma út mentén fekszik, így könnyen elérhető autóval. A parkolás ingyenes. Manarolából feljöhetünk ide a helyi busszal is. Én viszont azt javaslom mindenkinek, aki szeret túrázni, hogy gyalog érkezzen Manarolából vagy Cornigliából, mivel a Cinque Terre egyik legszebb túraösvénye Volastrát is érinti.

A faluban több kút is van, ahol újratölthetjük a kulacsunkat, illetve találunk itt egy kis boltot és egy éttermet is. Ezek szieszta időben általában zárva tartanak.