Cinque Terre - Strandolás

Úszás és strandok

Az utazók gyakran 1-2 nap alatt végigrohannak a Cinque Terre falvain, és nem töltik itt a hosszabb nyaralásukat, mivel azt gondolják, itt nincsenek jó strandok. Az igaz ugyan, hogy a Cinque Terre nem a hosszú, homokos, napernyős tengerpartjairól híres, de számomra sokkal izgalmasabb itt a tenger. A tengerpart rendkívül változatos, tele kis öblökkel és strandokkal, van, amelyik a természet közepén, van, amelyik egy halászfalu színes házai alatt található. A csodálatosan türkiz Ligur-tenger mindenhol ott van, így a városnézés, túrázás, vagy éppen gasztronómiai élvezetek közben, előtt vagy után bármikor csobbanhatunk egyet, amikor éppen kedvünk tartja. Ha hagyományosabb tengerparti pihenésre vágyunk, számos meseszép strandot találunk a Cinque Terréhez közel, ezeket érdemes egynapos kirándulások során felfedezni. Aki végignézi a lenti fotókat, biztosan bepakolja majd a fürdőruhát is.

Riomaggiorének köves, nagy sziklás strandja van, a halászfaluból balra tartó tengerparti ösvényen lehet odajutni. Nagyon szép, vad természeti környezetben található, csak a sziklák és a tenger. Kicsit nehéz a nagy köveken járni, de érdemes itt úszni egyet, ha Riomaggioréban szállunk meg.

Strandolás Riomaggioréban

Manarola apró kikötőjében napozhatunk a sziklákon és fejest ugorhatunk a tengerbe (vagy használhatjuk a létrát). A víz mély, tehát csak jó úszóknak ajánlott. Imádok itt úszni, főleg késő délután, amikor a hátamon lebegve csodálhatom Manarola élénk színekben ragyogó házait.

Strandolás Manarolában

Corniglia 100 méterrel a tengerszint felett fekszik, így sokan azt gondolják, hogy itt nincs strand. Ez tévedés, ugyanis 3 helyen is fürödhetünk. A kedvencem a pici öböl a falu mögött és alatt, melyet a Marina táblát követve érhetünk el. Természetesen lépcsőznünk kell, kb. 5 perc lefelé. Számomra ez maga a paradicsom! A víz gyönyörű és tiszta, és úszás közben élvezhetjük a zöld teraszok látványát a háttérben. A víz mély, tehát csak jó úszóknak megfelelő.

Strandolás Cornigliában

Corniglia vasútállomása alatt találhatunk egy hosszú tengerparti részt. Az állomás mögötti lépcsőkön kell lesétálni, és el kell indulni Manarola felé. Amikor elérünk a régi kabinsor végére, a bal oldalon találunk egy lejáratot egy aluljáróba, kicsit nehéz észrevenni. Ezek a lépcsők levisznek minket a tengerhez. Általában a földre is vannak nyilak rajzolva. Ha továbbsétálunk Manarola felé, nemsokára a jobb oldalon is találunk egy lépcsősort. Amikor legutoljára ott jártunk, a lépcsők alsó része hiányzott, de egy fa létrával pótolták. Kicsit kalandos tehát idejutni, de egy kellemes, nyugodt strandon találjuk magunkat, ahol a köveket gyönyörűen formálta a tenger ereje.

Strandolás Cornigliában

Aki ennél nagyobb kalandban is benne van, annak ajánlom az eldugott Guvano strandot Corniglia és Vernazza között, melyet egy régi, elhagyatott vasúti alagúton keresztül érhetünk el. Ha Corniglia központjából lesétálunk a Lardarina lépcsőn, jobbra kell fordulni és el kell sétálni a magányos házig. Az alagút bejáratát meglátjuk a ház mellett. Nem tudom, mi az aktuális állapot, de legutóbb, amikor ott jártam, nyitva volt az ajtó. Az alagútban vaksötét van, így csak nagyon jó zseblámpával érdemes nekivágni. Kb. 20 percig tart a séta a sötétben, néha úgy érzi az ember, hogy ez egy végtelen alagút. Volt, aki elnevezte "horror alagútnak". De nyugalom, egyszer csak vége lesz, és Corniglia másik oldalán, egy szépséges olívaligetben találjuk magunkat. Innen egy meredek ösvényen ereszkedhetünk le a tengerhez. Annak, aki fél a sötétben vagy klausztrofóbiás, de mégis szeretné látni ezt a tengerparti szakaszt, ajánlom, hogy béreljen csónakot, Vernazzából könnyen elérhető a Guvano strand.

A strandot fürdőruhások és nudisták is látogatják, így csak annak ajánlom, akit nem zavarnak a meztelen emberek. Általában kevesen vannak, így biztos, hogy találunk magunknak egy nyugodt részt. Ha egy titkos, vad, természettel körbevett tengerpartra vágyunk, Guvano a tökéletes választás. Egy figyelmeztetés: Úgy hallottam, néha fura emberek is járnak erre. Így azt javaslom, hogy nőként ne menjünk egyedül, illetve ne vigyük magunkkal az értékeinket. Összességében nincs miért aggódni, egyszerűen csak élvezzük ezt a csodás helyet!

Strandolás Cornigliában

Még egy fotó Guvanóról, San Bernardinóból fotózva.

Strandolás Cornigliában

Vernazzában van egy pici homokos strand (gyerekek számára is tökéletes), illetve a móló végén, a csónakok között is úszhatunk, létrán lehet lejutni a vízbe. Itt mély a víz, tehát csak biztos úszóknak ajánlott. Nekem ez a kedvenc helyem, fantasztikus élmény a színes csónakok között úszkálni, Vernazza főterével a háttérben.

Strandolás Vernazzában

A 2011. október 25-i borzalmas árvíz teljesen tönkretette Vernazzát, azóta persze szépen rendbetették. Valószínűleg az árvíz egyetlen előnye, hogy Vernazzának lett egy új sziklás strandja, melyet a főutcáról érhetünk el egy kis alagúton keresztül.

Strandolás Vernazzában

Monterossóban két hosszú strandot is találunk, homokos, illetve aprókavicsos a part. Sajnos nagy része fizetős, napozóágyakkal és napernyőkkel, de itt is van ingyenes rész. Amit én ismerek, az szinte közvetlenül a vasútállomás előtti részen, a tengeri kajak kölcsönző bal oldalán található. Itt kivételesen öltöző is a vendégek rendelkezésére áll, kb. 1 eurót kell fizetni érte. Ha az állomástól jobbra indulunk, a sétány végén, az Óriás szobra felé is találunk ingyenes részeket. Elő- és utószezonban szinte az egész partszakasz ingyenes.

Strandolás Monterossóban

Ha igazán eldugott és különleges helyeken szeretnénk fürödni a Cinque Terre partvidék mentén, érdemes hajót bérelni vagy elmenni egy hajókirándulásra Manarolából. Amikor elmentünk a "Cinque Terre a tengerről" kirándulásra, fürödtünk egy pici vízesés alatt, barlangban és megálltunk egy titkos helyen, ami a legkisebb strand volt, amit valaha láttam. Elképesztő élmény volt, a víz hihetetlen színekben pompázott, és senki más nem volt a környéken. Aki szereti a tengert, az ne hagyja ki ezt a kirándulást.

Aki tradicionális, homokos és aprókavicsos tengerpartra vágyik, az rengeteg ilyet talál a Cinque Terre és Genova között. Itt a legkisebb gyerekek is élvezhetik a fürdést. Pár perc alatt például Levanto tengerpartján lehetünk. Ha kerékpárt bérelünk és végigtekerünk a tengerparti kerékpárúton, egy napon belül élvezhetjük Levanto, Bonassola és Framura tengerpartját. Deiva Marina, Moneglia és Sestri Levante strandjait is érdemes felkeresni, főleg, ha gyerekekkel utazunk.

Strandolás Deiva Marinában

Ha Portofinóba kirándulunk, Santa Margherita Ligure és Portofino között gyönyörű kis öblökben úszhatunk. 3 kedvenc fürdőző helyem is ezen a környéken található. Paraggi a csúcs, a víz olyan, mintha egy egzotikus tengerparton lennénk. Ez a védett tengeri terület tele van színes halakkal, így mindenképpen legyen nálunk búvárszemüveg és némi kenyér. San Fruttuosóban is szuper élmény úszni, nagyon hangulatos, hiszen a 10. századi apátság közvetlenül a tengerparton áll. A Portofinói-félszigetet megkerülő kirándulás méltó befejezéseként imádok egyet úszni Camogliban, amikor a háttérben a híres házak színei ragyognak a lemenő nap fényében.

Strandolás Paraggiban

Egy másik napon fedezzük fel a Költők öblét! Kezdjük a kirándulást Portovenerében, már itt is találunk néhány strandot az út mentén. Átmehetünk komppal vagy vízitaxival Palmaria szigetre és ott is fürödhetünk. Az öböl másik oldalán pompás homokos strandokat találunk Lerici és Tellaro környékén.

Strandolás Lericiben