Cinque Terre - Farinata

Farinata

A farinatát már 2000 éve is ismerték, jellemzően kenyér helyett fogyasztották. Az ókori Rómában a katonák a pajzsukon, a déli nap erejével sütötték meg. A legenda szerint az első farinata úgy készült, hogy egy hatalmas tengeri viharban véletlenül összekeveredett a csicseriborsó liszt és a tenger sós vize, valaki pedig megkóstolta a masszát és kitalálta, hogy süssék meg. Manapság a farinatát leginkább magában eszik, hiszen csodálatos íze van, de van, hogy pestót vagy stracchino sajtot tesznek a tetejére. Akkor a legfinomabb, amikor tűzforró.

Gasztronómia - Farinata

Recept 4 személyre

  • 250 g csicseriborsó liszt
  • 1 l víz
  • 1/2 csésze olívaolaj
  • só, bors

Áztassuk be a csicseriborsó lisztet a vízbe, ízesítsük egy kis sóval és borssal, majd kevergetve hagyjuk állni 4 órán át. Alaposan kenjünk ki olajjal egy kerek tepsit, öntsük bele a keveréket és 200 fokos előmelegített sütőben süssük 30 percig. Akkor jó, amikor a farinata szép aranybarna színű.

Természetesen a farinatához is remekül illenek a Cinque Terre fehér borai.

Aki szeretne még többet megtudni, az egy rövid videón megnézheti, hogyan készíti 25 éve Alberto, a cornigliai "La Gata Flora" tulajdonosa a farinatát. FRISS INFO: Sajnos Alberto visszaköltözött Argentínába és a "La Gata Flora" bezárt.
Olasz gasztrotúra: hogyan készül a focaccia és a farinata?