Cinque Terre - Focaccia

Focaccia

A focaccia tulajdonképpen egy lapos kenyér, melynek különböző fajtái egész Olaszországban elterjedtek. Sok szempontból hasonlít a pizzára, mégis, ha egy helyinek azt mondjuk, hogy a focaccia olyan mint a pizza, akkor hevesen tiltakozni fog. Liguriában a focaccia genovese terjedt el, melyben lyukak vannak, és melynek klasszikus változata nagyon egyszerűen, mindössze sóval és olívaolajjal ízesített. Természetesen számos feltéttel létezik, a tetejére mindenféle zöldséget, sonkát, sajtot tesznek, vagy pedig különböző fűszernövényekkel bolondítják meg. Az egyik leghíresebb és legkülönlegesebb verzió a focaccia di Recco, ami sajttal van töltve. A genovaiak reggelire is eszik a focacciát, tejeskávéba mártogatva.

Gasztronómia - Focaccia

Recept 4 személyre

  • 500 g liszt
  • 1 kocka élesztő
  • 1 csésze langyos víz
  • 1 csésze olívaolaj

Az élesztőt futtassuk meg langyos vízben, adjuk hozzá a lisztet, majd gyúrjunk ruganyos tésztát. Letakarva kelesszük 1 órán át meleg helyen. Egyszerűen az ujjainkat használva nyomkodjuk szét a tésztát egy jól kiolajozott tepsiben, úgy, hogy az kb. 2 centi vastag legyen. Szintén az ujjainkkal nyomkodjunk bele lyukakat, és szórjunk a lyukakba durva tengeri sót. Egy nedves konyharuhával letakarva hagyjuk újabb 2 órán át pihenni. Végül locsoljuk meg olívaolajjal, és 220 fokos előmelegített sütőben süssük 20 percig.

Formáját tekintve a focaccia lehet kerek, négyzet- vagy háromszög alakú, vagy ahogy éppen tetszik. Remekül illenek hozzá a Cinque Terre fehér borai.

Aki szeretne még többet megtudni, az egy rövid videón megnézheti, hogyan készíti 25 éve Alberto, a cornigliai "La Gata Flora" tulajdonosa a focacciát. FRISS INFO: Sajnos Alberto visszaköltözött Argentínába és a "La Gata Flora" bezárt. Ettől függetlenül persze a videó érdekes.
Olasz gasztrotúra: hogyan készül a focaccia és a farinata?