Liguria - Framura

Framura

Framura egy nagyon érdekes, több szintes település. Itt biztos, hogy nem sok emberrel futunk össze, így szuper választás, ha szeretnénk kicsit elbújni a világ elől. Mi főszezonban, augusztusban jártunk Framurában, de néhány utcán kosarazó helyi srácon kívül alig jött szembe valaki. Természetesen többen voltak Framura tengerpartján.

Jöhetünk autóval vagy vonattal, de a legizgalmasabb, ha kerékpárral érkezünk a fantasztikus Levanto-Bonassola-Framura tengerparti kerékpárúton.

Ha kerékpárral vagy vonattal érkezünk, akkor a falu legalsó részén kötünk ki, a tengernél. A hangulatos kis kikötő tele van színes csónakokkal, és van itt egy bár is, de csak a nyári szezonban van nyitva. Ahhoz, hogy feljussunk a falu legfelsőbb részére, jó kis emelkedőt kell megmásznunk. Framura öt kisebb részből áll (un. frazione): Anzo, Castagnola, Costa, Ravecca és Setta. Minél magasabbra megyünk, természetesen annál szebb a kilátás. A faluban láttam egy boltot, egy bárt és egy pizzériát, de mindegyik zárva volt a szieszta idő alatt. Tehát ha enni is szeretnénk valamit Framurában, akkor délben vagy este kell idelátogatnunk.

A falu alatt több tengerparti szakasz is van. A "Porto Pidocchio" öböl könnyen elérhető közvetlenül a kerékpárútról, mielőtt beérnénk Framurába. Itt, a kerékpárút végén is bérelhetünk bicajokat, tehát innen is indíthatjuk a kirándulást, ha pl. Levantóban nem volt már szabad bicikli.