Liguria - Levanto

Levanto

Levanto tulajdonképpen a 6. falu lehetne, Monterosso után található, a Punta Mesco másik oldalán. Kedves tengerparti település hosszú, homokos és kavicsos stranddal, kiváló kiindulópont a Cinque Terre felfedezéséhez. A Cinque Terre innen pár perc vonattal, de hajóval vagy akár gyalog is elérhetjük, nagyon szép 2 órás túra a hegyen át.

A történelmi belváros itt is kimondottan hangulatos, de a házak már más jellegűek. Ablakokat, erkélyeket festenek a házfalakra, messziről szinte valódinak tűnnek. (Trompe l'Oeil) Ez is mutatja, hogy Levanto mindig gazdagabb volt, mint a Cinque Terre falvai. Levantóban számos jó étterem és sok kis üzlet található, valamint van itt egy fedett piac is, ahol mindenféle helyi finomságot vásárolhatunk. Szerdánként egy nagyobb, utcai piacot is találunk Levantóban, itt ruhákat, konyhai eszközöket, játékokat és mindenféle limlomot árulnak. A fő tér a Piazza Cavour, ennek közelében még egy eldugott kis mozit is felfedezhetünk. Az olasz tudás viszont kötelező, Olaszországban ugyanis szinte minden filmet szinkronizálnak. Ugyancsak szép tér a Piazza del Popolo, ahol egy 13. századi loggiát találhatunk.

Érdekes megemlíteni, hogy a Levantói völgyben 22 apró falucskát találunk, ezek tulajdonképpen mind Levantóhoz tartoznak. Némelyikük csak néhány házból áll, melyeket egy templom vagy kápolna köré építettek a dombtetőn. Aki autóval utazik, annak javaslom, hogy látogasson meg néhányat ezek közül a helyes kis falvak közül.

Július 25-ét érdemes Levantóban tölteni, San Giacomo, a védőszent ünnepét ugyanis csodálatos fesztivállal ünneplik meg.

Levanto már a rómaiak előtt is létezett. A 13. századtól ez a település is a Genovai Köztársasághoz tartozott, de megtarthatta függetlenségét, és sikeres, elsősorban tengeri kereskedelemből élő város volt. Itt a mai napig nagyon jól élnek az emberek, bár ez ma már nagyrészt annak köszönhető, hogy Levanto népszerű nyári és téli üdülőhely. A falu tengerparti részén található a híres Fiat gyáros Agnelli család villája is, a körülötte található csodaszép parkkal.

Levantóban mindenki kerékpárral közlekedik, ami követendő példa! Két helyen is lehet kerékpárt bérelni, én személy szerint Fabio "Sensafreni" boltját szeretem a Piazza del Popolón. Miután körbetekertünk Levanto utcáin, irány a fantasztikus tengerparti kerékpárút!

Kulturális látnivalók

Sant Andrea templom

A 13. századi templom a liguriai gótikus építészet szép példája. Homlokzata fekete-fehér csíkos, melyet fehér márványból készült rózsaablak díszít.

Vár és Óratorony

Ha elindulunk hegynek felfelé, Monterosso irányába, egy szép történelmi részen találjuk magunkat. A várat a Malaspina család építette a 11. században, majd később a genovaiak újjáépítették. Sokáig börtönként működött, ma privát rezidencia. Az Óratorony 1265-ből származik. Szintén láthatjuk a középkori városfal maradványait.

Középkori loggia

A Piazza del Popolo a tenger közelépben található. Az itt látható középkori loggia 1405-ben épült.