Liguria - Portovenere

Portovenere és a 3 sziget

Ha Riomaggiore az 1. falu, akkor Portovenerét tulajdonképpen a 0. falunak nevezhetjük. Bár hivatalosan nem a Cinque Terre része, mindenképpen érdemes felkeresni.

Portovenere a Költők öblében, egy sziklás félszigeten fekszik. Az öböl onnan kapta nevét, hogy híres írók és költők, mint például Byron, Shelley vagy Lawrence szívesen időztek itt. Jellegzetes, színes házsor által határolt kikötőjével, a várba felvezető hangulatos sikátoraival és a szikla tetején álló Szent Péter templommal Portovenere is nagy kedvencem.

Portovenerét "Portus Veneris" néven először 161-ben említették, a rómaiak kikötőként használták. 1113-tól Portovenere is a Genovai Köztársasághoz tartozott, és fontos tengerészeti bázissá vált. 1160-ban megépítették a városfalakat, 1161-ben pedig a felső várat. A félsziget csúcsát a 13. századi Szent Péter templom uralja. Portovenere közelében található 3 kis sziget, Palmaria, Tino és Tinetto, melyeket a kikötőből induló hajókkal megkerülhetünk.

Portovenerébe a Cinque Terre falvaiból több módon is eljuthatunk:

Hajóval, ami naponta többször közlekedik mindkét irányban a Cinque Terre falvai, La Spezia és Portovenere között, és Corniglia kivételével minden faluban megáll. A tenger felől érkezve pont a tengerbe benyúló szikla tetejére épült Szent Péter templomot pillantjuk meg először, és ez egészen fantasztikus élmény! Leginkább ezt a megoldást ajánlom.

Autóval, mert bár a történelmi belvárosba itt sem lehet autóval behajtani, maga a város megközelíthető. A kikötő közelében több parkolót is találunk, persze főszezonban itt is nehéz megállni.

Vonattal La Speziába, majd onnan busszal. A busz sajnos nem az állomástól indul, kb. 15 percet sétálni kell a megállóig. A vasútállomás épületét elhagyva balra kell elindulni a városközpont felé. A Piazza Garibaldin jobbra kell fordulni, és egy darabig sétálni kell a Viale Garibaldin. A buszmegálló az Arsenale mellett található.

Gyalog, Riomaggioréból a 3 vagy 3a ösvényen a Telegrafóig, majd onnan az 1-es számú ösvényen Portoveneréig. Nem könnyű túra, de a látvány több ponton is álomszép!

Amint megérkezünk Portovenerébe, az óvárosba az ősrégi városkapun keresztül juthatunk be. Jobb oldalon láthatjuk a városvédő fal maradványait, amelyek a várba vezetnek. A fő sikátoron (Via G. Capellini) végigsétálva megcsodálhatjuk a középkori házakat, illetve betérhetünk az apró boltokba. A carruggio legvégén találjuk a lenyűgöző Szent Péter (San Pietro) templomot. Innen csodálatos a kilátás a tengerre és a sziklás tengerpartra. Itt található Byron barlangja is, ahol a híres költő imádott úszni. Meleg napokon érdemes csobbanni ebben a szép kis öbölben. Ha elsétálunk visszafelé, és a sikátor kb. felénél elindulunk felfelé a lépcsősoron, elérjük a Szent Lőrinc (San Lorenzo) templomot. Innen aztán továbbmehetünk a várba. A kiadós városnézés után megpihenhetünk a kikötőben, itt számos étterem és bár közül választhatunk.

Portovenere közelében található 3 kis sziget, Palmaria, Tino és Tinetto, melyeket körbe lehet hajózni.

Palmaria a legnagyobb, szép strandjai vannak. Portoveneréből komppal vagy vízitaxival érhető el. A sziget fénypontja a Kék barlang, mely csak a tenger felől közelíthető meg. A szigeten körbevezető túraösvényről pazar a kilátás Portovenerére.

Tino jelenleg katonai övezet, és csak szeptember 13-án, San Venerio napján látogatható. Itt találhatók ugyanis a 11. századi San Venerio apátság romjai.

Tinetto alig nagyobb egy sziklánál, és szintén katonai övezet. Egy 6. századi monostor maradványai bújnak meg ezen az apró szigeten.

Aki teheti, mindenképpen látogasson el Portovenerébe augusztus 17-én. Ez a Festa della Madonna Bianca napja, ami a kedvenc fesztiválom a környéken.

Kulturális látnivalók

San Pietro (Szent Péter) templom

A fekete-fehér csíkos templom 1277-ben épült genovai gótikus stílusban. Helyén eredetileg egy Vénusznak szentelt templom állt. Vénusz olaszul Venere, a Porto pedig kikötőt jelent, innen ered tehát a város neve. A templom mellett román stílusú árkádsort találhatunk, csodálatos kilátással a Cinque Terre felé.

San Lorenzo (Szent Lőrinc) templom

A templom a 12. században épült, román stílusban. Az épület sajnos sokszor komolyan megsérült az évszázadok során, így többször is újjá kellett építeni.

Andrea Doria vár

A genovaiak által évszázadokon keresztül (12-17. század) épített vár meghatározza Portovenere látványát. A védelmi rendszer több tornya is jó állapotban megmaradt. A várból fantasztikus a kilátás a Szent Péter templomra és a tengerre.

A kikötő

A kikötőben halászhajók és kirándulóhajók horgonyoznak, a parton számos étterem és bár található. A kikötői sétány felett tornyosuló színes, egybefüggő házsor (palazzata) a középkorban a védelmi rendszer része volt.