Cinque Terre - Magyar nyelvű programok

Foglalja le ezt a programot

Magyar nyelvű programok

2024. június 24.-július 1.

2024. július 25.-augusztus 1.

Az elmúlt 16 év során rengeteg kérdést kaptam azzal kapcsolatban, hogy lehet-e magyar nyelvű programokhoz csatlakozni, így örömmel írom le, hogy már harmadik éve lehet. Persze nem bármikor, de évente több olyan dátumot is kijelölünk, amikor megmutatjuk a kedvenc helyeinket és magyarul mesélünk sok-sok mindenről. Akik eddig csatlakoztak hozzánk mind azt mondták, hogy a felét se találták volna meg egyedül azoknak a csoda helyeknek, ahová elvittük őket. Szívvel-lélekkel állítottuk össze a programot, beletettük a Cinque Terre legjavát, és a környék kevésbé híres, de ugyanolyan meseszép látnivalóit is megmutatjuk.

A programokat ketten vezetjük a társammal, Attilával. Ő geográfus, egyetemi tanár, gyalogtúra és vízitúra vezető, én pedig közgazdász vagyok, de már 16 éve Cinque Terre szakértő és olasz mániás szabadúszó, idegenvezető. Mindketten tudásunk legjavát adjuk át Nektek a túrák során, de legfőkébb azon leszünk, hogy jól érezzétek Magatokat, hogy megértsétek a Cinque Terre esszenciáját, hogy beleszeressetek Ti is a kedvenc helyeinkbe és csodás helyi embereket ismerhessetek meg. Belelassulunk az olasz hétköznapokba, reggel kávé a téren, este aperitivo, a kettő között túrázunk, sétálunk, eldugott öblökben úszunk, régi vasúti alagutakon keresztül bicajozunk, tengeri kajakozunk, piacra megyünk és persze jókat eszünk-iszunk.

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

16 éve járom a Cinque Terre túraösvényeit, és még mindig nem tudok betelni a látvánnyal. Közben szomorúan tapasztalom, hogy sokan csak egy napot szánnak a Cinque Terrére. Végigrohannak az öt falu központján, ahol a tömegben, a szuvenírboltok között nem értik, mi ez a felhajtás. Az az igazság, hogy ott nem is lehet megérteni. Ki kell jönni a falvakból minél magasabbra, sétálni kell a megművelt teraszokon át vezető ösvényeken, szőlők és olívaligetek között, élvezni kell a csendet, miközben lenézünk a falvakra és az 1000 éve művelt földekre, hogy igazán megértsük a Cinque Terre esszenciáját.

Magyar nyelvű programok

Ezen a vidéken a meredek sziklafalak szinte belezuhannak a tengerbe. Még a rómaiak se jöttek ide, úgy gondolták, túl nehéz itt az élet. Igazuk volt. Aztán néhány falunyi ember mégis megcsinálta a lehetetlent, és több száz év kőkemény munkájával megművelt teraszokká alakították a meredek sziklákat, szőlőt, olajfát, citromfát, bazsalikomot, zöldségeket ültettek, és apró településeket építettek a dombok között megbújó folyóvölgyekben. Boraik már a 15. században híresek voltak, azóta használják így közösen a Cinque Terre nevet. Ez a világon egyedülálló kultúrtáj nem véletlenül az UNESCO Világörökség része.

Magyar nyelvű programok

Ha velünk tartotok, felviszünk Titeket a legszebb kilátópontokra, olyan strandokon úszunk majd, ahol szinte csak mi leszünk, megmutatjuk kedvenc bárjainkat és azt is, hol lehet tényleg frissen fogott halat enni. Mindezt kényelmes tempóban, megélve a pillanatot, elég időt hagyva a felfedezésre és szemlélődésre. A programok során semmi sem kötelező, sőt olyan is lesz, amikor majd kettéválunk, lehet választani mondjuk túrázás vagy hajózás között. Ugyanoda megyünk, ki-ki kedve szerint. Egyebek mellett ezért is jó a két túravezető.

Ha bármikor tudtok utazni, elsősorban a júniusi dátumot ajánlom. Ekkor van ugyanis San Pietro ünnepe Cornigliában, és egészen különleges élmény a helyiekkel együtt ünnepelni kedvenc szentjüket. Lesznek koncertek a templomban és a kis téren, részt vehetünk a körmenetben és megkóstolhatjuk a hagyományos Fieschi tortát. A júliusi utazást elsősorban azok számára hoztuk létre, akik munkájuk miatt csak a nyári szünetben tudnak utazni.

  • Időpont: 2023. június 24.-július 1., július 25.-augusztus 1.
  • Találkozó: Corniglia
  • Időtartam: egész napos programok.
  • Az egy hetes program csomag ára: 250 EUR/fő. Aki csak egy-egy programon szeretne hozzánk csatlakozni, annak 80 EUR/fő/program.
  • Szállás: szabadon választott helyen, igény szerint. Mi Cornigliában tudunk hangulatos, igényes, 2-4 fős apartmanokat ajánlani. Ára: 50-70 EUR/fő/éj. A szállás díja közvetlenül a tulajdonosnak fizetendő a helyszínen.
  • Utazás önállóan. Az autósoknak a cornigliai apartmanok mellé ingyenes parkolóhelyet is foglalunk. Aki repülővel utazna, annak a Ryanair pisai járatát ajánljuk, és az utazás során igény esetén magyar nyelvű asszisztenciát biztosítunk.
  • Helyi utazás: vonattal, busszal, hajóval, kerékpárral, tengeri kajakkal. Ezeket mindenki önállóan fizeti a helyszínen.
  • Étkezés: önállóan, igények szerint. A programok során időnként együtt étkezünk a kedvenc helyeinken, de a fogyasztását mindenki saját maga fizeti.
  • Minimum 8 fő, maximum 14 fő.
  • Magyar nyelven.

Programok

1. nap

Az esti órákban találkozó Cornigliában, ismerkedés, közös aperitivo és vacsora Matteónál, tájékoztatás a hét programjairól, az általános tudnivalókról. Megmutatjuk, hol érdemes reggelizni, vásárolni és hol a legfinomabb a bazsalikomos fagyi.

Magyar nyelvű programok

2. nap

A reggelt a piacon kezdjük, ahol megismerkedünk a helyi termékekkel és néhány árussal is. Igény szerint segítünk bevásárolni a következő napokra, pestót, sajtokat, sonkát, olajbogyót, szardellát, friss tésztát veszünk. Mindezt visszavisszük szállásunkra, majd az ebédszünetet követően Vernazzába indulunk. Szép idő esetén úszunk a hangulatos öbölben, majd sétálunk egyet és több kilátópontról is megszemléljük a falut, melyet Olaszország legszebb települései között tartanak nyilván.

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

3. nap

Délelőtt Riomaggioréval ismerkedünk, illetve felmegyünk az egyik legszebb kilátó helyre, ahonnan az egész Cinque Terre partvidéket belátni. Aki túrázni szeretne, az egyikünkkel átgyalogolhat Manarolába a hegyen át, a lépcsőzésért cserébe mesés panoráma jár. A többiek vonattal mennek. Délután Manarolával ismerkedünk, sétálunk, mesélünk, jó idő esetén halakat kergetünk a víz alatt és egy barlangba is bebújunk a kis öbölben. Este Manarola legmenőbb bárjában jövünk össze egy aperitivóra és ha minden jól megy, megismerkedünk Olivérrel, az őrült festővel is.

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

4. nap

Ma kicsit eltávolodunk a Cinque Terre falvaitól és a Portofinói-félszigetet járjuk körbe. Santa Margheritában a helyiek kedvenc bárjában reggelizünk és közben figyeljük a polgári életet a téren. Az árusok kipakolják a friss zöldségeket, a bácsik újságot olvasnak egy kávé mellett, sokan kutyát sétáltatnak, mi pedig irigykedve nézzük, ahogy az idős hölgyek elképesztően stílusosan indulnak napi teendőiket elintézni. Busszal indulunk tovább Portofinóba, de leszállunk kedvenc öblünknél, ahol úszunk egyet a türkizkék vízben.

Az erdőn át sétálunk tovább Portofinóba, és eltűnődünk, vajon hogyan vált az egykori poros halászfalu néhány évtized alatt a legnagyobb sztárok kedvenc nyaralóhelyévé. A sportosabbak gyalog mennek tovább a hegyen át, a csapat másik fele pedig hajóval utazik San Fruttuosóba. Ezt az eldugott öblöt csak hajóval vagy gyalog lehet megközelíteni, és egy 10. századi apátsággal a háttérben úszkálhatunk. Innen már mindenki hajóval utazik tovább, a késő délutánt a nagyon hangulatos Camogli városban töltjük.

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

5. nap

Ma kerékpárra pattanunk és így ismerkedünk meg két szép várossal a Cinque Terrén túl. Egy eldugott kis bárban kávézunk vagy sörözünk, és olyan strandokon pihenhetünk és úszhatunk, ahol várhatóan nem sokan lesznek rajtunk kívül. A kerékpárút a régi vasúti alagutakon át vezet, végig a tengerparton. Megmutatjuk, hol lehet isteni focacciát enni és a környék egyik legjobb fagyizóját is teszteljük. Késő délután Monterossóval ismerkedünk, sétálunk egyet az óváros sikátoraiban és a nyüzsgő tengerparti sétányon is.

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

6. nap

Mindegyik napot imádom, de ezt különösen. Az egyik legszebb Cinque Terre ösvényen túrázunk, olívaligetek és szőlősorok között, elképesztő kilátással. Aki nem sétál végig a megművelt teraszokon, az nem érti meg, milyen embertelen munka itt bort készíteni, vagy egyáltalán, földet művelni. Délután egy KM0 étteremben ebédelünk, ahol az éppen kifogott hal kerül az asztalra, illetve a zöldségek frissen a kertjükből. Kis családi vállalkozás, csak néhány asztal az olajfák alatt, mesebeli panorámával.

A hal mindig tökéletes, de legutóbb a házi készítésű sárgabarack fagyi is olyan volt, hogy legszívesebben még három adagot rendeltünk volna belőle. Aki sziesztázna egy kicsit, megpihenhet a kényelmes nyugágyakban, miközben Pavarotti (vagy épp R.E.M.) szól a hangszóróból. Innen a túraösvényen sétálunk vissza Cornigliába.

Ha az időjárás és a létszámunk engedi, egyik este csatlakozunk Guidóhoz a halászhajóján, és együtt húzzuk majd be a hálót. Közben persze a falvakat is megnézhetjük a tenger felől, és egy kis prosecco is előkerül a hűtőládából.

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

7. nap

Júniusban sokaknak ez volt a kedvenc programja. Azt mondták, egyedül soha nem mertek volna elindulni egy tengeri kajakkal, de így csoporttal és egy tapasztalt vízitúra vezetővel bátran jöttek és nagyon élvezték. Sőt, még rövidnek is találták a 2 órás programot, így lehet, hogy most majd több időt szánunk erre. A Tellaro és Lerici közötti partszakasz nagyon izgalmas, kis öblökkel, sziklákkal, barlangokkal.

A nap másik fénypontja Tellaro falu volt, nekem személyes kedvencem, ha választani lehetne, valószínűleg itt szeretnék élni. Ugyanolyan szép, mint a Cinque Terre falvai, viszont csendes, nyugodt, autóval könnyebben megközelíthető. Biztos, ami biztos az ingatlan hirdetéseket mindig megnézem.

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

Magyar nyelvű programok

8. nap

Reggel kijelentkezünk szállásainkról. Aki autóval érkezett, az elindul hazafelé. A Ryanair járata csak délután indul, így még marad egy kis idő egy utolsó sétára, ebédre, kávéra.

Magyar nyelvű programok

Az időjárás függvényében a programváltoztatás jogát fenntartjuk. Nyilvánvaló, hogy háborgó tengeren nem tudunk tengeri kajakozni, ömlő esőben pedig veszélyes lenne túrázni. Ilyen esetekre alternatív programokat javaslunk. Júniusban és júliusban általában meleg van, és a tenger is kellemes, ennek megfelelően több időt szánunk a fürdésre, úszásra a gyönyörű öblökben. Ha véletlenül hűvösebb az időjárás, akkor több időt töltünk túrázással és a falvak felfedezésével.

További magyar nyelvű programok:

Puglia

2023. május 26.-június 2.

Cinque Terre fotós túra

2023. április 22-27.

Abruzzo és a Gargano-félsziget

2023. szeptember 23.-október 1.

Utóirat: Aki olvasgatja az oldalamat, annak bizonyára feltűnt, hogy itt tegezésre váltottam. Ez azért van, mert útjaink során mindig tegeződünk, nagyon közvetlen, barátságos hangulatot igyekszünk teremteni, így ezekről a csoportos programokról csak így tudtam írni.

Magyar nyelvű programok