Cinque Terre - Magyar nyelvű programok Pugliában

Foglalja le ezt a programot

Magyar nyelvű programok Pugliában

Legközelebbi dátum: 2022. október 8-15.

Van valami Pugliában, ami meghódította a szívünket, ami miatt évek óta visszajárunk és ami miatt ugyanolyan szerelem lett, mint a Cinque Terre. A lassú tempó, a téren kártyázó bácsik, a sok millió olajfa, a titokzatos kúp alakú házikók, az egész Pugliát behálózó kőfalak, a sziklák tetejéről szinte tengerbe zuhanó fehérre meszelt házak, a kis öblökben ringatozó kopott kék csónakok, a vörösborok, a barátságos helyiek.

Monopoli

Ceglie

Mostantól már Ti is csatlakozhattok kiscsoportos, minibuszos utazásainkhoz, melyek során nem látnivalókat pipálunk ki, hanem különleges élményeket gyűjtünk, és próbálunk minél jobban elmerülni a dél-olasz hétköznapokban. A trullók földjén kerékpárral tekerünk át egyik faluból a másikba, egészen közelről szemlélve a titokzatos házikókat és a terméskő falakat. A salentói tengerpart türkiz öbleit és barlangjait tengeri kajakról vagy hajóról fedezzük fel. Olyan olajfaligetben sétálunk, ahol több ezer éves matuzsálemeket is megérinthetünk. Miközben Romolótól a helyi táncot tanuljuk, megértjük, miért veszélyesebb a tekintet, mint az érintés. Pugliát néhány órára elhagyva meglátogatjuk a világ egyik leghíresebb barlangvárosát, és közben mesélünk Olaszország legzártabb, legtitokzatosabb régiójáról, Basilicátáról is. Mindeközben ismerkedünk, beszélgetünk a helyiekkel, akik rettentően büszkék Pugliára.

Puglia

Az elmúlt évek során rengeteg pugliai történettel lettünk gazdagabbak, és ezeket most Veletek is megosztjuk. Miért hívják "házasnak" az egyik legnépszerűbb tésztát, miért költöznek nyárra 10 kilométerrel arrébb a salentóiak, miért nem vágynak a helyiek mexikói vagy indiai étteremre, hogyan lett Olaszország szégyenéből Olaszország büszkesége, milyen szerepet játszik Helen Mirren Puglia életében és miért imádjuk az olasz reklámfilmet, amiben szerepelt? Ezekről és sok-sok másról is mesélünk majd Nektek az egy hét alatt.

A programokat ketten vezetjük a társammal, Attilával. Ő geográfus, gyalogtúra és vízitúra vezető, én pedig szabadúszó közgazdász és idegenvezető vagyok. Lassan 30 éve dolgozunk a turizmus különböző területein, én pedig 16 éve főként Olaszországgal foglalkozom. Mindketten sokat mesélünk majd Nektek, de elsősorban azon leszünk, hogy csodás élményeket szerezzetek Pugliában és Ti is beleszeressetek ebbe a varázslatos régióba.

Tamara

Attila

Bár a programok egy része aktív - kerékpározás, könnyebb túra, tengeri kajakozás - semmi sem közelező. Programjainkat úgy állítottuk össze, hogy aki nem szeretne kajakozni, az hajózhat vagy strandolhat helyette, aki nem szeretne kerékpározni, az mehet a kisbusszal, aki pedig a túrát is kihagyná, az addig pihenhet a közeli strandon vagy akár a szálloda medencéjénél is maradhat.

  • Időpont: 2022. október 8-15.
  • Találkozó: Bari
  • Időtartam: 8 nap/7 éj.
  • Az egy hetes program csomag ára: 200 EUR/fő. Ez a mi díjunk a programok megszervezéséért és a túravezetésért, az ár az egyéb felmerülő költségeket - például kerékpár vagy kajakbérlés, belépők, stb. - nem tartalmazza.
  • Szállás és transzfer: 850 EUR/fő. Szállásunk egy XVIII. századi masseriában (tradicionális pugliai farmház) és egy 4*-os tengerparti szállodában lesz. Utazás privát minibusszal, helyi sofőrrel. Az utazást egy pugliai regisztrált utazási irodával partnerségben szervezzük, a szállás és transzfer költségét nekik kell kifizetni. Az ár magában foglalja a szállást kétágyas elhelyezéssel, reggelivel, az utazásokat a program során minibusszal, a sofőr díját és egyéb költségeit, a benzint és a parkolási díjakat.
  • Utazás önállóan. Aki csak erre a programra utazna Pugliába, annak a Ryanair Bari járatát ajánljuk, és az utazás során igény esetén magyar nyelvű asszisztenciát biztosítunk. Ha valaki korábban kiutazna vagy később jönne haza, a találkozópontot Bariban majd egyénileg egyeztetjük.
  • Étkezés: önállóan, igények szerint. A programok során időnként együtt étkezünk a kedvenc helyeinken, de a fogyasztását mindenki saját maga fizeti.
  • Minimum 8 fő, maximum 14 fő.
  • Magyar nyelven.

Programok

Október 8..

Találkozó Bari repülőterén vagy Bari központjában, közös ismerkedés az óvárossal. Miközben bejárjuk a labirintus-szerű kis utcákat, ellessük az orecchiette készítés technikáját a helyi néniktől, ismerkedni kezdünk a pugliai street fooddal, megnézzük, árulnak-e tengeri sünt a kikötőben és persze Szent Miklós ereklyéit is felkeressük. Késő délután elfoglaljuk szobáinkat a Putignano közelében fekvő XVIII. századi masseriában, ahol egy nagyon kedves család vendégei leszünk három napig. Megpihenhetünk a medence partján egy pohár Primitivóval, vagy besétálhatunk a központba, hogy kipróbáljuk a város remek éttermeinek egyikét.

Bari

Bari

Bari

Bari

Bari

Bari

Bari

Október 9.

Évekkel ezelőtt megpillantottam egy fotót, és a tenger felé magasodó sziklák tetejére épült girbe-gurba, fehérre meszelt házak teljesen megbabonáztak. Akkor hallottam először Polignano a Mare városáról, és azonnal tudtam, hogy ezt nekem látnom kell. Akkor még nem sejtettem, hogy rendszeresen visszatérek majd ide, sőt egy nap én fogom másoknak is megmutatni ezt a gyöngyszemet. Keresztül-kasul bejárjuk az óvárost, majd úszunk egyet a türkiz öbölben. A vízben lebegve felnézünk a házakra, és megborzongva gondolunk a polignanói extrém sziklaugró kupa versenyzőire, akik iszonyatos magasságból csobbannak bele a tengerbe. Egy különleges művészeti műhely teraszára is megpróbálunk bejutni, ami jogosan pályázhatna a Polignano legklasszabb terasza címre.

Polignano

Polignano

Innen a közeli San Vitóba utazunk, ahol a hangulatos halászfalunak a X. századi bencés apátság ad különleges hátteret. A délutánt Monopoliban töltjük. Monopoli kis kikötője az egyik legszebb egész Pugliában, és az egész városnak olyan a hangulata, hogy bármikor ideköltöznék, rendszeresen figyelem is az ingatlan hirdetéseket a kirakatokban. Késő délután kedvenc bárunkba megyünk egy aperitivóra, a város legjobb kilátásával.

Monopoli

Október 10.

Reggeli után sétálunk egyet Alberobellóban, a trullók városában, majd kerékpárra pattanunk és Locorotondo felé vesszük az irányt. A Valle d'Itria vidéki útjain, terméskő falak, trullók és olajfaligetek között haladunk, majd megpihenünk Locorotondo különleges, kör alakú óvárosában. Puglia 60 millió olajfa hazája, melyek ezüstös szőnyegként borítják be a régiót. Egészen különleges élmény közöttük bicajozni, beszippantani a dél-olasz vidék levegőjét, és ha szerencsénk van, olívaszüretet is láthatunk majd. Mi legszívesebben egész Pugliát kerékpárral járnánk be, de elég jelentősek a távolságok, így hamarosan visszaszállunk minibuszunkba.

Trullo

Trullo

Trullo

Olajfa

Olajfa

Olajfa

Délután néhány órára elhagyjuk Pugliát és sétálunk egy nagyot Materában, a világ egyik legizgalmasabb, mesebeli barlangvárosában. Borzalmas körülmények között éltek itt emberek évezredeken át, ma viszont Matera büszkén viseli az UNESCO Világörökség címet, valamint 2019-ben Európa Kulturális Fővárosa is volt. Matera azonban nem csak történelmi jelentőségű barlangváros, hanem egy lüktető, bárokkal, éttermekkel, üzletekkel teli város, ahol csatlakozhatunk a helyiek késő délutáni sétájához.

Matera

Matera

Matera

Október 11.

A mai napot egy olíva farmon indítjuk, ahol több ezer éves matuzsálemek között sétálhatunk. A tulajdonos, Corrado családja generációk óta készít olívaolajat, de magának a farmnak a története a középkorig nyúlik vissza. A halhatatlan fák öreg táncosként tekerednek, csavarodnak, különleges alakzatokat fedezhetünk fel törzsükön. A séta során sokat tanulhatunk az olajfákról, melyek nélkül Puglia nem lenne Puglia, hiszen az egész tájat meghatározzák és rengeteg embernek jelentenek megélhetést. Természetesen az itt készült olívaolajakat is megkóstolhatjuk. Ezt követően egyik kedvenc fehér kisvárosunkba utazunk, ami bár az egyik legrégebbi pugliai város, szerencsére még nem lett túlságosan felkapva. Itt ebédelünk egy családi trattoriában, melyet Dél-Olaszország legjobbjai között tartanak nyilván, és ahol a pincék elképesztő kincseket rejtenek.

Olajfa

Olajfa

Olajfa

Ceglie

Ceglie

Ceglie

Ceglie

Délután Ostuniba látogatunk, ami kicsit önző módon kisajátította a "Citta Bianca", vagyis fehér város nevet, holott a környék tele van hangulatos fehér városokkal. Persze kétségtelen, hogy fantasztikus látvány, ahogy Ostuni városa kiemelkedik az olajfák tengeréből. Miután sétáltunk egyet, elhagyjuk Puglia középső részét, és dél felé vesszük az irányt. Az estét már egy tengerparti szállodában töltjük, ahol a tengerre néző, medence parti bárnál csak az a kérdés, hogy pugliai bort vagy aperolt rendeljünk inkább.

Ostuni

Ostuni

Ostuni

Ostuni

Október 12.

Ez már Salento, Puglia legtávolabbi, legautentikusabb csücske, ahol még lassabban múlik az idő és még inkább megtapasztalhatjuk a valódi dél-olasz hétköznapokat. Az észak-olasz nagyvárosokban sokan egész évben keményen dolgoznak és alig várják, hogy augusztusban egy hónapot valamelyik salentói tengerparton töltsenek, egy kis házban, amit évről évre kibérelnek. Tavasszal, nyár elején és szeptember második felétől azonban kellemes nyugalomban fedezhetjük fel a környéket, leginkább helyi emberekkel fogunk találkozni.

Salentói programunkat Castro város felfedezésével kezdjük. Nálam ez a top, még Monopolinál is nagyobb kedvenc, itt szeretnék majd egyszer nyugdíjas néni lenni. Reggel körbesétálunk az óvárosi részen, majd Castro Marina gyönyörű öblében pihenünk. Lehet ebédelni, kávézni, strandolni, a vállalkozó kedvűekkel pedig tengeri kajakkal vagy hajóval fedezzük fel a partvidék barlangjait. Felkeressük kedvenc öblünket is, ami elképesztően látványos és amire néhány évvel ezelőtt véletlenül bukkantunk rá. Nem egyszerű azonban megközelíteni, szükséges hozzá egy kis kalandvágy. Úszunk egyet a türkiz színű, kristálytiszta vízben.

Castro

Castro

Miggiano

Miggiano

Miggiano

Késő délután ellátogatunk az Olaszország legkeletibb pontján található világítótoronyhoz, majd sétálunk egyet Otranto hangulatos városában. Bár a katedrális mozaik padlója egészen lenyűgöző, az én személyes kedvencem a bizánci stílusú San Pietro templom, ami egy kis téren bújik meg.

Otranto

Október 13.

A salentói ember reggel felkel, megissza az espressóját, eldönti, hogy délelőtt vagy délután szeretne strandolni, megnézi, hogy aznap milyen szél fúj, Tramontana, Scirocco, Libeccio vagy Levante, és ez alapján dönti el, hogy aznap melyik partszakasz felé veszi az irányt. Szerencsések, mert rengeteg strand közül választhatnak, nem csak az alapján, hogy éppen honnan fúj a szél, hanem attól függően is, hogy a több kilométeres homokos partokat, vagy az apró sziklás öblöket szeretik inkább. Mi ez utóbbi csoportba tartozunk, mindig az eldugott öblöket, sziklaképződményeket, barlangokat keressük.

A mai nap végén mindenki eldöntheti majd, hogy ha Salentóban élne, vajon a sziklás adriai partvidék vagy a homokos jón-tengeri strandok felé indulna el szívesebben. Mindkettőből adunk egy kis ízelítőt. Különleges sziklákat nézünk meg a délelőtti nap fényében, majd a délutánt már a homokban sétálva töltjük, azon tűnődve, vajon a legismertebb jón-tengeri partszakasz jogosan kapta-e a "Salentói Maldív" nevet. Ezt követően sétálunk egyet Gallipoliban, majd egy hangulatos bárból nézzük meg a naplementét a tenger felett.

St. Andrea

St. Andrea

Grotta della Poesia

Puglia tengerpart

Puglia tengerpart

Gallipoli

Gallipoli

Október 14.

A mai napot egy könnyű tengerparti gyalogtúrával kezdjük. A séta során felkeresünk egy tengerre néző barlangot, majd később, amikor elérünk kedvenc öblünkhöz, akinek kedve van, beúszhat egy másik barlangba. A szűk sziklás öblöt 40 méter magasban egy híd szeli át, a látvány a hídról és a kis strandról egyaránt lenyűgöző. Pugliában a gyerekek úgy nőnek fel, hogy állandóan sziklákról ugrálnak, ennek egyik csúcspontja, amikor a hídról ugranak a tengerbe. Őrült utazók is szoktak ezzel próbálkozni, természetesen mondanom sem kell, hogy mennyire veszélyes ez a mutatvány.

Ciolo

Ciolo

Ugrani biztos nem fogunk, de pihenünk, strandolunk a gyönyörű öbölben. Délután Salento legtávolabbi pontjához utazunk, ahol sokak szerint találkozik az Adriai- és a Jón-tenger, de a geográfusok szerint valójában az Otrantói-szorosnál van a két tenger határa. Ezután salentói módon sziesztázunk egy kicsit, majd este Melpignanóba utazunk, ahol egy család lát minket vendégül. Tradicionális pugliai ételeket főznek nekünk, közben zenélnek, énekelnek, Romolo pedig megtanítja nekünk a pizzica táncot.

Romolo

Október 15.

Reggeli közben egy időre elköszönünk a tengertől, majd a repülőtérre utazunk. A több órás buszozás során még élvezhetjük az olívaligetek, trullók és kaktutszok látványát, a reptéren pedig felpakolunk olívaolajból és primitivóból, hogy biztosan kitartsanak következő utazásunkig.

Kaktusz

Az időjárás függvényében a programváltoztatás jogát fenntartjuk. Nyilvánvaló, hogy háborgó tengeren nem tudunk tengeri kajakozni, ömlő esőben pedig nem szeretünk bicajozni. Ilyen esetekre alternatív programokat javaslunk. Októberben általában még kellemes az idő, és a tenger hőmérséklete is megfelelő, ebben az esetben több időt szánunk a fürdésre, úszásra a gyönyörű öblökben. Ha ősziesebb, hűvösebb az időjárás, akkor több időt töltünk a városok felfedezésével.

Utóirat: Aki olvasgatja az oldalamat, annak bizonyára feltűnt, hogy itt tegezésre váltottam. Ez azért van, mert útjaink során mindig tegeződünk, nagyon közvetlen, barátságos hangulatot igyekszünk teremteni, így ezekről a csoportos programokról csak így tudtam írni.