Cinque Terre - GYIK

GY.I.K.

Az elmúlt évek során sok száz (vagy ezer?) kérdést kaptam a világ minden tájáról. Természetesen voltak gyakran visszatérő kérdések is, így ezeket most ezen az oldalon próbálom megválaszolni.

Kinek ajánlom a Cinque Terrét?

Tulajdonképpen mindenkinek. Olyan gyönyörű és egyedi, hogy mindenkinek látnia kell. Természetesen elsősorban olyanoknak ajánlom, akik szeretik az aktív nyaralást, élvezik a túrázást és a vízi sportokat, de azok is imádni fogják, akik csak pihenni és strandolni szeretnének. Aki azért utazik, hogy jókat egyen és igyon, az sem fog csalódni. Tökéletes úti cél párok részére, mivel nagyon romantikusak a falvak. Jónéhány lánykérést segítettem már megszervezni, valamint több esküvőt, és persze számtalan nászutat. Gyerekekkel is utazhatunk ide, erről bővebben a következő részben írok. A falvakban sok a lépcső és a meredek utca, így akinek ez a kora vagy egészségi állapota miatt gondot okoz, az inkább a falvak központi, síkabb részein próbáljon szállást foglalni. (Nem könnyű, de van néhány ajánlatom.) Akinek kimondottan gondot okoz a lépcsőzés, annak javaslom, hogy szálljon meg Monterossóban vagy La Speziában és látogassa végig hajóval a falvakat.

GY.I.K.

Utazás gyerekkel

A gyerekek imádni fogják a színeket, a cicákat, a pizzát, a fagyit, a tengerpartot, a kavicsokat, a homokot, a vonatokat, az alagutakat, a hajókat, a szuper játszótereket, az olasz gyerekeket és még sok minden mást. Élvezni fogják a Levanto-Framura kerékpárutat a régi vasúti alagutakon keresztül. Minden faluban van játszótér is, kedvencünk a manarolai, szuper kilátással a tengerre. Amíg a kislányunk hintázik, mi nézzük a naplementét. Ő még a hintázásnál is jobban szereti, hogy szabadon rohangálhat a piazzán (mivel nincs autóforgalom), ismerkedhet a helyi gyerekekkel és a padon ücsörgő nénikkel. Szerintem gyerekkel utazni a legjobb módja annak, hogy helyiekkel ismerkedjen az ember. Kislányunk természetesen imádja a tengert is, de a kedvenc elfoglaltsága, hogy a parton pakolja ide-oda a kavicsokat. A falvak központi részén körbesétálhatunk babakocsival is, de hogyha szeretnénk magasabban fekvő részeket is meglátogatni vagy túrázni, akkor mindenképpen szükség van egy hordozóra illetve apuka izmos hátára.

GY.I.K.

Mikor utazzunk?

A Cinque Terre falvaiba egész évben érkeznek turisták. Az időjárás általában kedvező, meleg és száraz, én a megszámlálhatatlan Cinque Terre-i utazásom során talán kétszer áztam el úgy igazán. Persze ősztől tavaszig több az esélye a kellemetlen időjárásnak, de például túrázásra ezek a megfelelőbb hónapok. Nyáron sokszor nagy a forróság, ez strandolni ideális, de túrázni lehetetlen ilyenkor. A tengerben fürödni általában májustól október végéig lehet, de úsztam én már áprilisban és novemberben is. A víz hőmérséklete persze július és szeptember között a legjobb, ez tehát a legideálisabb időszak a strandolásra, vízi sportokra és hajókirándulásokra. Akinek már iskolás korú gyerekei vannak, az nyilván elsősorban a nyári szünetben utazik, de a Cinque Terre a tavaszi és az őszi szünetben is remek program lehet. Én legszívesebben október elején utaznék, akkor már nincs hőség, a tenger még meleg, és már nincs olyan tömeg, mint a nyári hónapokban.

Aki szeretne részt venni egy igazi olasz festa forgatagában, az nézze meg a fesztiválok menüpont alatt, hogy van-e valami jó kis program az adott időszakban. Ezen az oldalon feltüntettem a főbb olasz ünnepeket is, ezeket a napokat érdemes elkerülni, mert ilyenkor minden olasz a tengerpartra tart. Augusztusban vannak a legtöbben, mert ilyenkor tényleg egész Olaszország szabadságra, és a tengerpartra megy.

Aki viszonylag nyugodt, csendes falvakat szeretne látni, az télen utazzon, esetleg márciusban és novemberben. Ilyenkor még ha szerencsénk van, megtapasztalhatjuk, milyen volt itt az élet 30 évvel ezelőtt, mielőtt a turisták felfedezték maguknak ezt a gyönyörű vidéket. December végén és január elején a világ legnagyobb betlehemét is megcsodálhatjuk Manarolában.

Télen elég sok szálláshely és étterem bezár, de nincs ok aggodalomra. Még így is számos kellemes, fűtött szoba és apartman közül lehet válogatni, és biztosan találunk néhány helyet, ahol megkóstolhatjuk a liguriai finomságokat.

GY.I.K.

Internet

Nagyon sok szálláshelyen még mindig nincs internet. Szerintem ez nem is baj, mert így ahelyett, hogy az okostelefonunkkal vagy a laptoppal töltjük az időt, belevethetjük magunkat a valós életbe ezekben a csodálatos kis falvakban. Mikor volt utoljára, hogy a FB helyett egy hangulatos téren töltöttünk el órákat? Persze ha nem tudunk internet nélkül élni, és mindenképpen azonnal szeretnénk megosztani meseszép Cinque Terre fotóinkat, akkor sem kell aggódni, azért létezik már itt is az internet. Minden faluban van internet kávézó, és a legtöbb bárban ingyen használhatjuk a wifit a reggeli kávé vagy az esti pohár bor mellett.

GY.I.K.

Víz

A csapvíz minősége kiváló, és az utcákon is találunk ivókutakat. Így nincs szükség arra, hogy drága palackozott vizet vásároljunk, ráadásul kevesebb szemetet termelünk. Elég tehát, ha hozunk magunkkal egy üres kulacsot.

GY.I.K.

Vásárlás és árak

A Cinque Terre nem olcsó. Mint mindenhol a világon, a turizmus megemelte az árakat. Én gyakran megyek a La Spezia-i piacra bevásárolni, mivel jóval olcsóbb, mint a falvak boltjai. Az éttermekben nyugat-európai árakkal kell számolni.

Szokták kérdezni, hogy mit érdemes ajándékként hazavinni. Nagyon klassz helyi termékek vannak: bor, limoncino, pesto, olívaolaj, szardella, kézzel festett kerámiák, stb. Szerintem a festmények is szuper ajándékok, érdemes megkeresni Oliver barátomat, aki Riomaggioréban és Manarolában fest és árulja a képeit. Aztán persze ott vannak a könyvek is. Kedvencem Catherina Unger "Vineyards with seaview" ("Szőlő kilátással a tengerre") c. könyve, gyönyörű fotókkal és érdekes történetekkel a helyi borászokról.

GY.I.K.

Fontos telefonszámok

Rendőrség: 113. Tűzoltóság: 115. Elsősegély/mentők: 118. A legközelebbi kórház La Speziában illetve Levantóban található. Mindkettőt megnéztem (utasaimat vittem) és nagyon jó volt az ellátás. Természetesen EU-s egészségbiztosítási kártya legyen mindenkinél!

Csomagmegőrző

Én jelenleg három csomagmegőrzőről tudok: La Spezia vasútállomásán, Riomaggiore vasútállomásán és a monterossói mosodában. A nyitva tartási időkről és az árakról kérem érdeklődjenek helyileg, mert ezek változhatnak.