Cinque Terre - Fenntartható turizmus

Fenntartható turizmus

Az elmúlt évek során sajnos a Cinque Terrét is elérte a tömegturizmus, ahogy ez általában megtörténik a gyönyörű helyekkel. Először csak néhány szerencsés világjáró ismerte ezt a helyet, később egyre több egyéni utazó érkezett a falvakba. Mostanra pedig megérkeztek az 50 fős csoportok is, melyek busszal, illetve a La Speziában kikötő hatalmas tengerjáró hajókról érkeznek. Szó szerint néhány óra alatt rohannak végig a Cinque Terrén. Képzeljük el, amint emberek százai próbálnak egyszerre feljutni egy vonatra, vagy lesétálni egy pici falu főutcáján, ahol egyébként csak néhány száz ember lakik. A falvak tehát szenvednek a korlátlan tömegturizmus hatásaitól.

Valamit tenni kell. A Cinque Terre már nem bír az érkező turista hadakkal. A Galápagos-szigetek, az Inka-ösvény és más törékeny területek esetén a hatóságoknak van annyi eszük és bátorságuk, hogy korlátozzák az odaérkező utazók számát. Olaszországban sajnos nincsenek hasonló intézkedések. Rómában már nem férünk a Trevi kút közelébe a tömegtől, Velencében alig jutunk fel a vaporettóra, és most már a Cinque Terre is fulladozik. A helyiek nagy nyomást gyakorolnak a Nemzeti Park vezetőségére, hogy ellenőrizzék és korlátozzák a naponta ide érkező nagy csoportok számát. Fenntartható turizmust követelnek, ami nem károsítja a falvakat és a csodálatos természeti környezetet.

Fenntartható turizmus

Akkor ez most azt jelenti, hogy ne utazzon senki a Cinque Terre falvaiba? Nem, egyáltalán nem ezt mondom. A Cinque Terre gyönyörű, mindenkinek látnia kell. De készüljünk fel, hogy nem eldugott, álmos falvakat fogunk találni. Emellett pedig érdemes végigolvasni ezt az oldalt, mert számos ötletet adok arra, hogyan kerülhetjük el a tömegeket, hogyan utazhatunk fenntartható módon és hogyan élvezhetjük a "lassú utazást" (slow travel) a Cinque Terre területén.

Ha lehetséges, utazzunk márciusban, áprilisban, októberben vagy novemberben. A többi hónapban még többen vannak.

Ne utazzunk egy napra! Végig rohanni fogunk, a szintén egy napra érkező tömegekkel együtt fogunk mozogni, és valószínűleg utálni fogjuk az egészet. Töltsünk itt el legalább 2-3 éjszakát, de az az igazság, hogy még egy hét sem elég arra, hogy felfedezzük ezt a csodás vidéket. Foglaljunk le egy apartmant vagy egy kiadó szobát valamelyik faluban. Így néhány napig úgy élhetünk, mint a helyiek, ugyanakkor segíthetjük a helyiek megélhetését.

A legtöbb szállás csendesebb utcákban található, az őrülettől távol. A falvak ráadásul kellemesek és viszonylag nyugodtak reggel, mielőtt a csoportok megérkeznek, és este, miután a csoportok elmennek. Mi pedig, akik ott szállunk meg, élvezhetjük ezt a néhány békés órát. Ha a lefoglalt apartmannak erkélye is van, akkor egészen biztosan háborítatlanul csodálhatjuk a kilátást, érdemes ilyet foglalni. Az apartmanokban jól felszerelt konyha is van, így bevásárolhatunk La Spezia piacán (ahol főleg helyi nénikkel találkozhatunk), és nyugalomban elfogyaszthatjuk a finomságokat egy pohár borral a saját teraszunkon. Érdemes végignézni az alábbi fotókat, igazán csodás teraszok közül lehet válogatni:

OK, de mit csináljunk egész nap, hogy elkerüljük a káoszt? Erre is nagyon sok ötletem van.

A legfontosabb, hogy térjünk le a főutcákról és a nagyobb terekről!

Kerüljük el a főbb útvonalakat, mivel a csoportok is itt mozognak. A falvak tele vannak eldugott, csendes kis utcákkal, fedezzük fel őket. A legrosszabb, ami történhet, hogy kicsit eltévedünk, de tuti, hogy így fogunk a legszebb kilátópontokra és leghangulatosabb kis terekre rábukkanni.

Látogassunk meg más falvakat is!

Ezen a honlapon számos olyan faluról és városról írok, amit érdemes meglátogatni. Menjünk fel Groppóba, Volastrába vagy San Bernardinóba, kiránduljunk el Tellaróba, Bonassolába vagy Camogliba. Liguria tele van kis gyöngyszemekkel, és a legtöbb helyet még nem érte el a tömegturizmus.

Fenntartható turizmus

Túrázzunk!

100 km-nyi túraösvény közül válogathatunk, és szinte mindenhonnan fantasztikus a kilátás. A túrázás az egyik legjobb dolog, amivel eltölthetjük a napunkat, és kevés az esélye, hogy szembejön egy 50 fős buszos csoport a dombtetőn. A tengerparti Kék ösvényen vannak a legtöbben, a többi ösvény jóval nyugodtabb, ráadásul ingyenes is.

Ússzunk!

A csoportokkal érkezőknek nincs sok idejük arra, hogy a tengerparton henyéljenek, ha pedig mégis, akkor általában a monterossói strandon kötnek ki. Érdemes tehát felfedezni a környék különböző strandjait. Menjünk le Corniglia kis öblébe, ha elég bátrak vagyunk, akkor a Guvanóra vagy pedig az állomás alatti tengerparti részre. Próbáljuk ki Riomaggiore sziklás partját, vagy ússzunk Levantóban, Bonassolában, Deiva Marinában vagy Monegliában, főleg, ha gyerekekkel vagyunk. A legjobb élményekért menjünk el egy hajókirándulásra, ahol úszni is lehet, vagy béreljünk egy csónakot.

Fenntartható turizmus

Bicajozzunk!

Béreljünk kerékpárt Levantóban és tekerjünk végig a tengerparti kerékpárúton Levanto és Framura között. Aki szívesen csatlakozna szervezett programokhoz, annak ajánlom a mountain bike túrát vagy az ebike túrát.

Menjünk hajókirándulásra vagy vitorlázni!

Kint leszünk a tengeren, csodás kilátást élvezhetünk a falvak felé, titkos helyeken úszhatunk és maximum 10 másik ember lesz körülöttünk. Imádom Daniele hajókirándulásait Manarolából, de a vitorlázás is nagyon népszerű. Aki pedig igazán egyedül szeretne lenni, az béreljen egy csónakot.

Kajakozzunk!

Ha tele vagyunk energiával, hajó helyett válasszunk kajakot! Így aztán tényleg fenntartható módon járhatjuk végig a Cinque Terre partvidékét. Egyénileg is bérelhetünk tengeri kajakot, vagy csatlakozhatunk egy vezetett kajak túrához.

Fenntartható turizmus

Repüljünk!

Próbáljuk ki a siklóernyőzést, fent a levegőben aztán tényleg csend és nyugalom lesz. És micsoda kilátás!

Másszunk sziklát!

Gyönyörű helyen, tenger feletti sziklákon lóghatunk. Igazán izgalmas, ugyanakkor nyugalmat és csendet is biztosító élmény.

Főzzünk!

Jelentkezzünk egy helyi kislétszámos főzőkurzusra és élvezzük a liguriai gasztronómiát tömegek nélkül.

Fenntartható turizmus

Menjünk el egy bortúrára!

Csak a borász és néhány látogató egy gyönyörű helyen. Meg persze finom borok.

Menjünk halászni!

Csatlakozzunk egy helyi halászhoz Monterossóból vagy Vernazzából, és töltsünk el néhány kellemes órát a hajójukban, kint a tengeren.

A legtöbb túra környezetbarát. Ráadásul ne felejtsük el, hogy ha részt veszünk bármelyik programon, eltölthetünk néhány órát egy helyi lakossal. Használjuk ki a lehetőséget és tudjunk meg minél többet a helyi életről, kérdezzünk bátran.

Bármivel töltjük itt az időnket, mindig utazzunk felelős módon. Tanuljunk meg egy kicsit olaszul, a helyiek értékelni fogják. Együnk a kis családi éttermekben, vegyünk helyben készült termékeket, vásároljunk a piacon. Ne szemeteljünk. Ez annyira alap, de ha körbenézünk, akkor sajnos látni fogjuk, hogy nem mindenki számára. Amikor túrázunk, szőlőkön és kerteken haladunk majd át. Bár sokszor ott van kéznyújtásnyira, ne együnk a szőlőből és a gyümölcsökből, valaki sokat dolgozik, hogy megtermelje őket. Az ivóvíz nagyon jó minőségű, és ivókutat is sok helyen találunk. Elég, ha van nálunk egy üres üveg. Segítsük a helyi közösséget és őrizzük meg ezeket a csodálatos kis falvakat és az őket körülvevő természetet. Na és persze érezzük nagyon jól magunkat!

Fenntartható turizmus